Spring naar de content

Waarom we niet allemaal huishoudbeursvrouwen worden

Nu ga je toch niet je haar rood verven en dik worden, hè? Een vraag die jonge mannen stellen wanneer je vertelt dat je moeder wordt. Antwoord: Al zou ik willen, ik zou niet weten hoe.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Karen Geurtsen

Het is een slecht clichébeeld van jonge moeders dat ze zodra ze kinderen krijgen onaantrekkelijk worden. (Ik weet dat er genoeg aantrekkelijke vrouwen zijn met een mollig postuur en rood haar -neem Adele-, maar de huishoudbeursvrouw is nu eenmaal het summum van onaantrekkelijkheid voor veel jonge mannen).

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Buiten dat je heus nog een uurtje naar de yoga kunt als je een kind hebt, of een rondje hardlopen, ervaar ik het als simpelweg onmogelijk om dik te worden. Kort haar of een bril lijken me vreselijk onpraktisch.

Extra kilo’s
Allereerst tors je de hele dag extra kilo’s mee in de vorm van een baby. In de draagzak, van de box naar de bank naar het aankleedkussen en naar het bed. Dat verbrand veel extra calorieën. En dan reken ik de troostwandelingetjes van de keuken naar de woonkamer en weer terug nog niet eens mee.

Daarnaast ren je de hele dag door het huis en door de buurt om allerlei noodzakelijkheden als boodschappen, wassen (extreem veel wassen) en de rest van het huishouden te doen. Tussendoor moet de kat van een vriendin nog gevoerd worden en crèches bezocht. Simpele taken, die opeens een stuk meer geren en gevlieg vragen als er een baby bij is die geluierd en gevoed wil worden. Eten is meer iets waarvan een jonge ouder plots bedenkt dat het nog moet. Ziet u de kilo’s er al aan vliegen?

Stiletto’s
Een rode bobline en een bril zijn in dit drukke bestaan onpraktisch. Kort haar, daar moet je ‘s ochtends iets mee dóen, waarvoor je geen tijd hebt. Lang haar bind je in een staart, en klaar ben je. Je lenzen kun je beter in houden, die vallen tenminste niet van je neus wanneer je voor de tiende keer die dag een speen van de grond raapt. En baby’s graaien minder snel in je oog dan van je neus.

Bij mijn vriendinnen en collega’s die net moeder zijn zie ik geen vetrollen of Catherine Keyl-haar. Wel meer platte schoenen. Rennen en vliegen lukt nu eenmaal wat minder goed met stiletto’s. Die bewaren we voor ‘s avonds, als de baby slaapt.