Spring naar de content

Fotoserie: de Bill van Clinton

Voormalig president en sigarenliefhebber Bill Clinton was donderdag in Amsterdam om creatief Nederland toe te spreken op De 24 uur van de reclame. Zo’n zevenhonderd toehoorders betaalden elk vijfhonderd euro om naar de oud-president te luisteren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

“Dit bedrag is zo hoog om de beveiligingskosten en het tarief dat de heer Clinton rekent te kunnen betalen”, legt een medewerker van de Bond Voor Adverteerders uit – de organisator van dit congres. Maar welk tarief rekent Clinton dan? Dat wilde niemand vertellen.

Uit dit bericht van CNN blijkt dat de filantroop Clinton voor eenzelfde soort speech vorig jaar in Achlum vijfhonderdduizend dollar (omgerekend zo’n vierhonderdduizend euro) heeft ontvangen. Niet gek voor een toespraak van exact een uur, en dus rekenden wij per handeling uit wat hij er in Amsterdam mee heeft verdiend.

Over het milieu: “Costa Rica profileert zichzelf als het groenste land van de wereld. En dat is terecht, want binnenkort zal daar honderd procent van de energievoorziening bestaan uit groene energie. En dat niet alleen: de olie die daar te vinden is wordt niet aangetast. Omdat dat, zoals Costa Ricaanse president laatst tegen mij zei, ‘afbreuk doet aan ons imago van ecologisch verantwoord land.’ Kijk, dát is marketing.” Duur: 5 minuten en 23 seconden. Rekening: €34.943,56.
Bill Clinton staat met zijn handen in de lucht in kijkt de zaal in. Duur: zes seconden. Rekening: €649,11.
Clinton vertelt over reclame tijdens de presidentsverkiezingen, en dan met name over het negative campagning van de afgelopen jaren. “Ik houd ook niet van de negatieve campagnevoering, zoals we dat dit jaar bij Obama en Romney zagen. Maar het werkt, en als de ander doorgaat met die manier van campagne voeren, dan moeten wij dat ook. Hoe spijtig ook.” Duur: 4 minuten en 2 seconden. Rekening: €26.180,63.
Over de economische crisis: “Veel West-Europeanen wijten de eurocrisis aan de Grieken, maar wie beter kijkt ziet dat de Griekse bevolking langere werkdagen maakt dan de Duitse. Zij kampen alleen met een zwakke overheid en een elite die geen belasting wil betalen. Excuses overigens dat de crisis bij ons is begonnen.” Duur: 5 minuten en 34 seconden. Rekening: €36.133,29.
Clinton luistert na afloop van zijn toespraak verveeld naar de vragen van gastheer Jan Driessen. De in gebrekkig Engels pratende Driessen: “Welke titel had uw vrouw toen u in het Witte Huis zat, en welke titel krijgt u als zij de eerste vrouwelijke president van Amerika wordt?” Clinton: “Wat is er met mijn vrouw in het Witte Huis?” “Nee, welke titel had uw vrouw toen u in het Witte Huis zat?” “Mijn leven? Titel?” Na enkele vergelijkbare misverstanden kwam het antwoord: “She and the American people can call me everything, except First Lady.” Duur: 13 minuten en 49 seconden. Rekening: €89.684,88.