Spring naar de content

IJsstadion Thialf in Heerenveen in zwart-wit

Het was erop of eronder voor Thialf, en eigenlijk is het dat nog steeds. Het Friese ijsstadion wordt gerenoveerd, zoveel is zeker na de injectie van 50 miljoen euro die door de provincie is toegezegd. Maar daarmee is de accomodatie nog niet verzekerd van haar toekomst als hét ijspaleis van Nederland waar internationale topwedstrijden worden gereden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

De KNSB wil namelijk dat er naast het nieuwe Thialf (voor internationale wedstrijden en recreanten) nog een tweede baan wordt geopend in Heerenveen die is bedoeld voor de topsporters. Daarvoor zoekt de provincie financiering in het bedrijfsleven die nog allerminst zeker is. Mocht het niet lukken om die tweede baan te realiseren is het allerminst zeker dat het de internationale status weet te behouden liet de KNSB doorschemeren. In mei zal de KNSB, sportkoepel. NOC*NSF en het rijk beslissen voor welke locatie men gaat, waarvoor ook Almere en Zoetermeer in de race zijn.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Thialf werd in 1986, als tweede baan ter wereld, overdekt. In dat eerste seizoen werden er meteen tien wereldrecords gevestigd en gold het als de snelste baan ter wereld. Na de komst van overdekte ijsbanen in Calgary en Salt Lake City, die op grote hoogte zijn gebouwd waardoor de luchtdruk lager is, is het die status kwijt. Het laatste wereldrecord dat in Thialf werd gereden stamt uit 2007 toen Sven Kramer een toptijd op de 10 kilometer noteerde van 12.49,88. Nog geen maand later reed hij daar in Salt Lake City echter bijna 7 seconden van af.

Maar Thialf heeft meer historie dan dat. Al in 1892 werd in Heerenveen een natuurijsbaan aangelegd, en in oktober 1967 werd het eerste ijsstadion door prinses Christina geopend in Heerenveen-zuid.

De heer J. Brouwer, gedeputeerde van Friesland, slaat de eerste paal voor de betonnen ondergrond van de kunstijsbaan in april 1966
Prinses Christina stelt in oktober 1967 officieel de nieuwe kunstijsbaan in gebruik. Ter gelegenheid hiervan werd de Prinses een paar kunstschaatsen aangeboden. Ongeveer 2000 genodigden woonden de plechtigheid bij, die werd opgeluisterd door het optreden van de Wiener IJsrevue
Wereldkampioene Stien Kaiser in actie tijdens de openingswedstrijden op de kunstijsbaan Thialf, waar zij bij de dames eerste werd in het algemeen klassement
In 1968 worden op de kunstijsbaan te Heerenveen de eerste trainingswedstrijden voor de dames en herenkernploegen van de KNSB gehouden. Hier Kees Verkerk (kop) in actie
De Nederlandse kampioenschappen schaatsen in 1968. Kees Verkerk (r) en Jan Bols gaan door de bocht
Internationale schaatswedtrijden Heerenveen op 22 december 1968. Op de foto Jorrit Jorritsma (r)
De Nederlandse kampioenschappen schaatsen in 1968. Kees Verkerk zoekt steun bij coach Leen Pfrommer. Links Jan Bols
Een sprong in de tijd: ijsstadion Thialf na oplevering in november 1986. In december 2012 wordt bekend dat het stadion opnieuw zal worden gerenoveerd.