Spring naar de content

Financiële bijstand voor uw heavy metal verslaving

We kennen de alcohol-, game- en seksverslaving. Maar een verslaving aan heavy metal muziek, die kenden we nog niet. In Zweden is het de 42-jarige Roger Tullgren -na tien jaar- desalniettemin gelukt om hem als erkende handicap te laten registreren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

Volgens Tullgren leidt zijn verslaving ertoe dat hij tenminste 300 concerten per jaar 'moet' bezoeken, waardoor hij zijn baan verloor en een uitkering moest aanvragen. Omdat hij ook qua uiterlijk helemaal heavy metal is (denk aan: lang zwart haar, tatoeages en doodshoofdsieraden), kan hij minder makkelijk aan een baan komen. Vanwege zijn achtergestelde positie heeft Tullgren nu recht op financiële hulp, zijn nieuwe part-time baan als afwasser in een restaurant wordt dan ook aangevuld uit het staatspotje voor gehandicapten.

Ook in Nederland was recentelijk een discussie over het effect van iemands uiterlijk op de positie op de arbeidsmarkt. Het kabinet Rutte I voerde strengere eisen in om laksheid bij bijstandsgerechtigden harder aan te pakken. Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) constateerde dat van de mensen in de bijstand 10 tot 20 procent een 'onaangepast uiterlijk' heeft.

Volgens gemeentelijke begeleiders van bijstandgerechtigden die in het SCP-rapport worden geraadpleegd helpt het straffen van 'onaangepaste' bijstandsgerechtigden (door bijvoorbeeld een korting op hun uitkering) niet of nauwelijks, maar de Zweedse 'oplossing' wordt in verschillende landen met hoongelach ontvangen.

Misschien moet de Zweedse overheid overwegen heavy-metal concerten te verbieden?

Een afwijkend uiterlijk: reden voor financiele bijstand?

Onderwerpen