Spring naar de content

Uitreiking Gouden Bal 2012: Nederland blijft het beste

Vanavond wordt in Zürich de jaarlijkse FIFA Ballon D’Or uitgereikt. Het zal niemand verrassen wanneer de prijs (sinds 2010 de samensmelting van de Gouden Bal voor de beste voetballer in Europa en de Wereldvoetballer van het jaar) wederom door Lionel Messi in de lucht wordt gehouden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tim Cardol

De Argentijn in dienst van Barcelona neemt het op tegen ploeggenoot Andrés Iniesta en eeuwige rivaal Cristiano Ronaldo. Maar met het duizelingwekkende aantal van 91 doelpunten in officiële wedstrijden in 2012 lijkt Messi de Gouden Bal nauwelijks te kunnen ontgaan.

Daarmee wordt De Vlo alleenheerser met vier gewonnen Gouden Ballen en streeft hij Johan Cruijff, Michel Platini en Marco van Basten definitief voorbij. U leest het inderdaad goed, we zijn aardig vertegenwoordigd in klassement met beste Europese voetballers. Zeven keer mocht een Nederlander de Gouden Bal komen ophalen in Zürich, Ruud Gullit was in 1987 de gelukkige.

Als bescheiden landje met nog geen 17 miljoen inwoners houden we ons daarmee aardig staande in het Europese voetbalgeweld. Sterker nog, ondanks de vierde prijs voor Messi staat Nederland nog steeds fier aan kop in de lijst met topvoetballers. Alleen grootmacht Duitsland weet ons met eveneens zeven prijzen bij te benen, maar ook voor hen is het al meer dan vijftien jaar geleden dat de prijs voor het laatst in ontvangst werd genomen. Nederland is op individueel niveau dus nog steeds een grote meneer in het Europese voetbal.

Te vrezen is echt dat Lionel Messi, slechts 25 lentes jong, over vier jaar in zijn eentje de Nederlanders en Duitsers verslagen heeft. Hieronder alle 91 doelpunten die hij in 2012 maakte: