Spring naar de content

De paus en de paardenaaier

In zijn jaarlijkse kersttoespraak voerde de paus met instemming een essay aan van Franse opperrabijn Gilles Bernheim, waarin het homohuwelijk veroordeeld wordt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Kees Moeliker

Daarna haalde hij impliciet flink uit naar homoseksuelen: ze zouden de rol die God hun heeft gegeven manipuleren en daarmee 'de essentie van het menselijk wezen' ontkennen. En dan was er een andere malloot, Raymond Bell, predikant van de Cowboy Church of Virginia. Hij verkondigde dat 'Equine Assisted Psychotherapy' helpt bij het genezen van ziekten en verslavingen zoals homoseksualiteit. Het strelen van paarden zou ertoe leiden dat homoseksuele mannen zich mannelijker voelen, en zo ‘kunnen ontdekken hoe ze in de homoseksualiteit verzeild zijn geraakt’. Het uitgangspunt hierbij is dat homoseksualiteit onnatuurlijk is.

Beide homohaters hadden beter kunnen weten als ze het laatste nummer van Biology Letters hadden gelezen. Hierin wordt door biologen van de universiteit van Frankfurt aangetoond dat homoseksueel gedrag (bij het tropische tandkarpertje Poecilia mexicana) evolutionair nut heeft: vrouwtjes raken er namelijk opgewonden van. Men stelde vrouwelijke visjes in een aquarium bloot aan video’s van (1) mannelijke vissen van hun eigen soort die een beetje rondzwommen, (2) parende hetero-vissenstelletjes en (3) twee mannelijke visjes die aan elkaars penis sabbelden. Uit de resultaten van het experiment bleek dat zowel de video’s met hetero- als die met homoseks veel interesse van de vrouwtjes opleverden. Ze gingen dan heel dicht bij het mannetje op het videoscherm zwemmen en toonden bereidheid tot paren. Het bijzondere is dat juist de kleine mannetjes – waarin vrouwtjes geen seksuele interesse hebben – vaak homoseksueel gedrag vertonen. Op die manier vergroten ze hun kansen op seks met het andere geslacht en – waar het uiteindelijk allemaal om gaat – nakomelingen.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap