Spring naar de content

Het aura van Hans Spekman

Hij was het zat. Daarom zette Hans Spekman haatmails van ene Gert Kruier op Facebook. ‘Dat je er maar trots op bent’ zei hij – en dat valt niet uit te sluiten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Roeland Müller

Haatmailer Gert Kruier hebben we tot nu toe leren kennen als psychiatrisch patiënt al dan niet bekend bij de daar voor ingerichte instanties. Het is natuurlijk gek om te veronderstellen dat gekke mensen niet tot gekke daden in staat zijn, maar als de mails reëel gevaar uitstralen, is het een zaak voor de politie. Het is onwaarschijnlijk dat zo’n gevaar minder wordt door de hatelijke teksten wereldkundig te maken.

Rutte draaft wel op
Of was het opwekken van collectieve morele verontwaardiging Spekman’s hoofddoel? Het bericht haalde ieder journaal. Peter Vandermeersch (NRC) vroeg om ‘een beetje beschaving in de social media’. Spekman zelf dacht dat premier Rutte misschien het voortouw moest nemen in de discussie over het misbruik van sociale media. Dus draafde Rutte direct op om ons te vertellen dat we vooral grapjes moesten maken, als ze maar leuk zijn. Op deze afterparty van de democratie na, bereikte Spekmans actie niets.

Haatmailers zijn moeilijk aan te pakken. Ook Spekman gaf aan dat de meeste haatmailers de grens van het wettelijk toelaatbare goed kennen. Het is natuurlijk verleidelijk om je stalkers terug te pakken, maar binnen de wettelijke grenzen is dat vaak geen haalbare kaart.

Aura van liefde
Spekman bereikte er dus niets mee, uitgezonderd wat media-aandacht. Een hopeloze actie dus? Toch niet helemaal: Spekman kreeg op zijn pagina talloze liefdevolle steunverklaringen waar de haat bleek bij wegtrok. ‘Hans, ik vind je lief’ en ‘Hans, ik hou van je’, werd geschreven. Even leek het mis te gaan tussen twee mannetjes. De één was duidelijk ook boos op Spekman en TYPTE ALLES ZO. De ander vroeg of de één rustig wilde blijven en de één zei: “OKE”. Een aandoenlijke ontknoping waarbij het aura van liefde om Hans Spekman overwon.

Moraal van het verhaal? Liefde is het enige tegengif waarmee agressieve reacties kunnen worden bestreden. Bij deze dus de oproep om Hans Spekman zoveel mogelijk digitaal en analoog te knuffelen.