Spring naar de content

Missie geslaagd

Het was een van de grootste uitdagin­gen waarvoor een hoofdredacteur van HP/De Tijd zich ooit gesteld zag: de omvorming van het weekblad tot een maand­blad.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Boudewijn Geels

Frank Poorthuis klaarde de klus afgelopen jaar met verve. Acht dikke, glanzende maand­bladen kwamen onder zijn leiding tot stand. Maandbladen die – voor ons als makers niet geheel onbelangrijk – hun weg naar vele duizenden nieuwe lezers wisten te vinden. Poorthuis’ laatste editie was het kerstnummer, met als collector’s item het op fraaie wijze door Dick Matena verstripte verhaal De jongen met het mes, van Remco Campert. Ook een idee van de hoofdredacteur.

Diezelfde Frank Poorthuis nam vorige maand afscheid van dit blad. Hij gaat op zoek naar een volgende uitdaging. Wij danken hem hartelijk. Hij heeft HP/De Tijd zichzelf opnieuw laten uitvinden.

En nu? Wel, dit blad heeft sinds 1 januari twee hoofdredacteuren: ondergetekende, voorheen redactiechef, en Daan Dijksman. Dijksman was jarenlang redacteur van de Haagse Post en adjunct-hoofdredacteur van HP/De Tijd. Daarna smeedde hij de van opzet tamelijk simpele programmagids van de VARA om tot een jour­nalistiek magazine met scherpe analyses en opzienbarende interviews.

Dijksman en ik zijn vast van plan u elke maand een blad te presenteren dat zijn gelijke niet kent: verrassend, tegendraads en bij voorkeur goed geschreven. Bepaalde dingen zullen hetzelfde blijven, andere niet. Maar dat zult u de komende maanden vanzelf zien.

We zullen regelmatig teruggrijpen naar het roemruchte verleden van dit blad. Zo keert onderzoeksjournalist Stan de Jong deze maand na acht jaar terug in onze kolommen met een portret van de zeker voor Defensiebegrippen erg jonge en erg vrouwelijke minister Jeanine Hennis-Plasschaert, alias ‘De nieuwe Neelie’. Veel plezier met dit eerste nummer van 2013. En uiteraard nog de allerbeste wensen.