Spring naar de content

Kritische Europa-speech David Cameron staat in een Britse traditie

Het Verenigd Koninkrijk en Europa, het is nooit een gelukkig huwelijk geweest. Vrijdag speecht de Britse premier David Cameron in Nederland, waarin hij vergezichten zal schetsen over hoe hij de Europese Unie in de toekomst graag ziet functioneren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Pieter Yspeert

1963
Het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland doet een eerste poging lid te worden van de Europese Economische Gemeenschap. De Franse president De Gaulle spreekt zijn veto uit tegen de Britse toetreding. Hij vreest een groot deel van zijn eigen invloed in Europa kwijt te raken. Bovendien zijn de Britten te ‘Amerikagezind’ naar zijn mening.

1973
In 1973 wordt het Verenigd Koninkrijk lid van de EEG. Het heeft aardig wat voeten in de aarde gehad voor het zover kwam, en zal ook in de toekomst voor onrust blijven zorgen.

1979
The Iron Lady is premier van het Verenigd Koninkrijk. Margaret Thatcher is op zijn zachtst gezegd not amused met de hoogte van de Britse bijdrage aan Europa. “I want my money back” wordt één van haar meest typerende uitspraken. In onderstaand filmpje ziet u een compilatie van uitspraken van de strenge Thatcher. Na 1:51 minuut brandt ze los op Europa.

2013
We maken een sprong in de tijd naar deze week. In politiek Londen wordt invloed op premier David Cameron uitgeoefend om een referendum te organiseren over de Britse positie in Europa. Cameron erkent dat het Verenigd Koninkrijk op het gebied van handel deels afhankelijk is van Europa, maar is tegelijkertijd angstig. Naar Britse smaak zijn teveel bevoegdheden overgeheveld naar Brussel.

Volg HP/De Tijd en Pieter Yspeert ook op Twitter.