Spring naar de content

Een droom van elke restaurateur: de keukenrobot

Het is de droom van elke restaurateur: nooit meer luie afwassers in dienst hoeven nemen, altijd vriendelijke obers in de bediening en geen zeurende koks meer die het eten verprutsen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Wij denken bij het woord ‘keukenrobot’ doorgaans aan handige machines die de kookarbeid een beetje verlichten. Maar een restaurant in de Chinese plaats Harbin, op zo’n 1000 kilometer ten noorden van Peking, heeft twintig heuse robotobers in dienst genomen die allemaal tien verschillende gezichtsuitdrukkingen kunnen uitbeelden en tal van vriendelijke woorden kennen om de gasten in simpel Chinees welkom te heten. Ze kunnen vijf uur aan een stuk werken, waarna ze in twee uur weer worden opgeladen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Robots snijden groenten
Lokale media berichten zelfs dat sommige van die robots in de keuken van dit restaurant werken, en zo geprogrammeerd zijn dat ze bepaalde en eenvoudige keukenhandelingen, zoals het snijden van groenten, kunnen uitvoeren. Liu Hashheng, bedrijfsleider van het restaurant, is niet alleen een horeca-man, hij is tevens voorzitter van de Robotacademie in Harbin. Volgens hem zullen deze electronische werkkrachten over een jaar of tien overal heel gewoon zijn in de horeca.

Geen vakantiegeld
Zou hij gelijk hebben? Hij investeerde 5 miljoen yen (zo’n 600.000 euro), wat neerkomt op zo’n 30.000 euro per robot. Een gemiddelde maaltijd kost in zijn restaurant tussen de 5 en de 8 euro, dus hij zal zijn investering er niet snel uit hebben. Met gemiddelde Europese prijzen op de menukaart gaat dat iets sneller. En zulke keukenrobots kosten je weliswaar eenmalig een ruim modaal jaarsalaris, maar daar staat tegenover dat ze nooit humeurig en nooit moe zijn, geen lid worden van een vakbond, en bovendien geen vakantiegeld hoeven.

Onderwerpen