Spring naar de content

Verrassend: zonder Respect ook geen KNVB-beker voetbal

Kun je respect op het voetbalveld afdwingen met een band om je arm, een stel reclameborden, en een minuut stilte eens in de zoveel tijd? De KNVB gaat het in ieder geval nog een keer proberen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tim Cardol

Deze week staat het bekertoernooi nogmaals in het teken van ‘respect’, een term die na de gewelddadige dood van Richard Nieuwenhuizen op ieder willekeurig moment in het voetbal tevoorschijn werd getoverd. Serdar Gözübüyük toonde Robert Maaskant zijn Respect-band, Willem II verdediger Gaby Jallo was opeens de schuldbewustheid zelve en de Belgische voetbalbond nodigde de zoon van Richard Nieuwenhuizen uit voor een indrukwekkende speech en het uitreiken van de Fair Play Trofee.

“Ik ben trots dat ik deze prijs mag uitreiken, omdat hij respect op en naast het veld eist. Elke voetballer heeft een voorbeeldfunctie,” sprak een geëmotioneerde Alain Nieuwenhuizen de zaal in Vilvoorde toe. Hoe mooi en oprecht de woorden en symbolische maatregelen ook zijn, je kunt je afvragen wat de preventieve waarde ervan is.

Erik Pieters
Terug in Nederland liet Erik Pieters inmiddels zien waar een cocktail van frustratie en voetbalonvermogen toe in staat zijn, en ook op de amateurvelden zijn de geweldsincidenten niet opeens verdwenen. Respect is een dun laagje over een spel waar de belangen, of het nu om miljoenen of om het kampioenschap in de regionale vierde klasse gaat, het respect al snel in een bescheiden bijrol drukken. Een armband en wat reclameborden gaan niet de beoogde mentaliteitsverandering forceren.

Misschien dat Serdar Gözübüyuk daarom geen kwartfinale heeft toegewezen gekregen.