Spring naar de content
bron: pexels

De tol van de beschaving

In Syrië, waar nu een bloedige burgeroorlog woedt, ontstonden de vroegste steden. De heersers van Nagar vestigden hun gezag met grof geweld. Maakt de civilisatie de mens wreder?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Henk Klomp

Honderdvijftig doodgeknuppelde mannen en vrouwen lagen aan de rand van de stad te rotten in de hete Syrische zon. Honden, ratten en jakhalzen vraten aan de lijken. Toen de moordenaars een paar dagen later terugkwamen, braken ze een stuk of tien armen en benen af, maakten er punten aan en gebruikten ze als stokken om de lichamen verder te ontheiligen. Ze rukten het vlees van de hoofden totdat alleen de schedels overbleven; die namen ze als trofeeën mee de stad in.

Wekenlang gebeurde er niets. Maar op een dag rukte de hele stad uit. De stedelingen groeven een kuil van twintig bij vier meter, gooiden de lijken erin, staken vuren aan en dreven een kudde dieren bijeen. Ze slachtten 25 koeien en honderd schapen en geiten en hielden met z’n allen een overwinningsfestijn, waarbij veel drank vloeide en kostbare hompen vlees overbleven. Na afloop gooiden ze alle etensresten en de speciaal voor het feest gemaakte keramiekborden bij de lijken in de kuil. Ten slotte dekten ze het massagraf af met een laag puin, zodat er een heuvel ontstond die als een overwinningsmonument de stad moest sieren.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Onderwerpen