Spring naar de content

Vergeet Buitenhof voorgoed. Kijk Eva Jinek.

De zondag stond vroeger in het teken van de VPRO. Villa Achterwerk, Reiziger in Muziek, Buitenhof. En ’s middags Hanneke Groenteman. Koot en Bie voordat we naar bed moesten. Zo ben ik opgevoed.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Olga Kortz

Daar is allemaal nog maar weinig van over. Han Reiziger is inmiddels dood, Villa Achterwerk is op sterven na dood, Hanneke Groenteman is naar Omroep Max (wat min of meer op hetzelfde neerkomt) Koot en Bie met pensioen, en Buitenhof heeft presentatoren die je op het verkeerde been zetten.

Als Kees Driehuis er bijvoorbeeld zit, wacht ik de hele tijd op het moment dat hij aan de minister gaat vragen hoeveel jokers hij wil inzetten. En waar de fietsvakanties naar toe gaan. Of hij volgende week terug wil komen om door te spelen. Het leidt af. Met als resultaat dat ik geen steek wijzer ben. Een weggegooid uur. Terwijl de uren op de zondag kostbaar zijn.

Bij WNL, de omroep van de hardwerkende Nederlander, hebben ze de leegte op zondag goed aangevoeld. Al een tijdje presenteert daar Eva Jinek Jinek op Zondag. Een gouden greep. Ik had het nog nooit gezien. Ik kan slecht met veranderingen omgaan. Ik bleef halsstarrig naar Buitenhof kijken. Dat dus ook allang niet meer hetzelfde was. Eva zit om half 10 ’s ochtends al klaar op een stoel, met naast haar een bank vol gasten. Een perfect tijdstip. Erna heb je nog een hele zondag. De gasten zijn van uiteenlopend allooi.

Afgelopen zondag zat Diederik Samsom er, Elsevier-hoofdredacteur Arendo Joustra en Lieke van Lexmond. Samsom zei het meest, met name dat de ouderen niet zo moeten zeuren, Lieke het minst. Maar zonder Lieke was het een saaie aflevering geweest. Niet zo saai als Buitenhof, maar toch wel erg saai. Lieke was er voor het human interest aspect. Lieke was voor een nieuw EO-programma op zoek naar God gegaan. Samen met vier andere vrouwen was ze in een limousine naar een klooster gereden, om daar in stilteretraite tot zichzelf te komen.

Lieke was tot het inzicht gekomen dat ze in de liefde terughoudend was geworden, na gekwetst te zijn door mensen. Ze baalde ervan dat ze voorzichtiger was geworden. Herkenden Arendo Joustra of Diederik Samsom dat, vroeg Eva Jinek. De serieuze mannen draaiden er zoals gewoonlijk een beetje omheen. Maar spraken toch vrijer dan verwacht. En Arendo Joustra gaf de les mee dat je een geheim beter niet als geheim kan verkondigen, want dan weet je zeker dat het uitkomt. Eva Jinek op zondag was voor mij een goed bewaard geheim. En als goed bewaard geheim adviseer ik iedereen het ook te gaan kijken.

Vergeet Buitenhof. Kijk Eva Jinek.

 

——
Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd.

Volg HP/ De Tijd op Facebook