Spring naar de content

Cafés verliezen hun identiteit met het rookverbod

align="LEFT">Er is weinig in te brengen tegen het rookverbod. Van roken krijg je kanker en dat zouden we niet moeten willen met zijn allen. Het verbod ontstond om het horecapersoneel te beschermen. Horecapersoneel, niet het soort mensen dat bekend staat om zijn gezonde levensstijl.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Olga Kortz

Gisteren stemde een meerderheid van de Kamer voor het rookverbod. Het rookverbod bestond eigenlijk al, maar na een volksopstand werden er uitzonderingen op de regel verzonnen.

In de figurantenbar in Amsterdam moet straks de asbak opnieuw van tafel. De figurantenbar zit verstopt in mijn buurt Oud-West. Ik vergeet vaak op welke hoek hij precies zit. Overdag kom ik er nooit voorbij. Soms verdenk ik de figurantenbar ervan alleen te bestaan in de nacht, of sterker nog: alleen op de momenten aan mij te verschijnen als ik zwak ben, en behoeftes heb. Om te roken vooral. In de figurantenbar mag men binnen roken.

Binnen mogen roken maakt veel goed
Het stinkt er naar oud bier, de mensen zien er ook niet al te fris uit, maar dat doet er allemaal niet toe. Binnen mogen roken maakt veel goed. Het is een traktatie binnen te mogen roken in de figurantenbar.

De enige eigenaar, we gaan er gemakshalve van uit dat hij een roker is, zal straks naar buiten moeten voor zijn rookpauze. Vloekend zal hij zijn peuk opsteken. Den Haag laat hem letterlijk in de kou staan. Is dit de reden dat hij gestemd heeft? Om van de ene maatregel naar de andere geslingerd te worden?

Gezelschapsspellen
De eigenaar van de figurantenbar neemt verwoede trekken van zijn sigaret. Hij weet dat zijn café zijn identiteit gaat verliezen. Zijn bar bedient een specifiek segment. Het segment dat niet voor het bier komt. En ook niet per se voor de gezelligheid. Al kan het binnen soms best gezellig zijn. Meestal heeft iemand dan de gezelschapspellen ontdekt. Maar echt aandachtig zal er niet worden gespeeld. De mensen zijn immers speciaal gekomen om te roken. En dat mag straks niet meer.

De angst van de eigenaar van de figurantenbar is gegrond. Voor hem worden de regels straks anders, daar zal op worden toegezien. De politie zal niet zijn beste vriend zijn. En de klanten zullen aan zijn café voorbij lopen, naar binnen kijken, het oude bier vanaf buiten ruiken, en zich afvragen hoe hij het hoofd nog boven water houdt. Ik hoop voor de eigenaar van de figurantenbar dat hij zijn hoofd boven water zal houden. En zijn naam eer aan zal blijven doen. En dat de figurant niet langer roker is. Maar een spelletjesfanaat.