Spring naar de content

Politiek moment van de week: de onstuitbare opmars van 50Plus

De ‘ouderenpartij’ van Henk Krol, 50Plus, blijft maar stijgen in de peilingen. Indien er nu verkiezingen zouden zijn, zouden ze tussen de 16 (Maurice de Hond) en 24 (TNS Nipo) zetels kunnen halen. Een forse uitbreiding van de twee Kamerzetels die ze jongstleden september in de wacht sleepten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Pieter Yspeert

De generatie vijftigplussers bezet in Nederland de meeste invloedrijke posities. Velen hebben een eigen huis, niet zelden al afbetaald. Wat maakt het deze groep dan zoveel te klagen dat de partij van Krol het zo goed doet?

De economische crisis is een gemakkelijke verklaring. Ouderen hebben gemiddeld het grootste eigen vermogen, deze kip is dus aantrekkelijk om te plukken. In tijden van crisis zijn mensen gauw geneigd eventuele idealen overboord te gooien en in het voordeel van de eigen portemonnee te stemmen. Ouderen kunnen hun centen redden met een stem om Krol. Overigens steunt de partij ook studenten bij tijd en wijle.

Sorry, oma
Nadat eerdere pogingen om een succesvolle ouderenpartij te starten mislukten, zijn ouderen sinds de vorige Tweede Kamerverkiezingen ‘hot’ als kiezersgroep. Afgelopen september 2012 reikte Geert Wilders deze groep openlijk de hand. Later wilde hij een miljard uit Brussel halen om aan onze ouderen te geven. In het campagnegeweld voorafgaand aan de verkiezingen voerde de economie logischerwijs de boventoon, maar waren de ouderen toch al interessant. Niet voor niets kwam Henk Krol hier voor het eerst in de Kamer met zijn 50Plus.

Nrc.next is inmiddels al met een tegenoffensief gekomen, ‘Stem 40Min’, met als jolige subtitel ‘Sorry, oma’. Hier betogen jongeren dat Nederland “weer van de jeugd moet worden.” Een programmapunt is dat Oud&Nieuw vervangen wordt door Nieuw&Nieuw. Of we het als Nederland van deze jongeren moeten hebben is dus nog ook maar zeer de vraag.

In de serie ‘Politiek moment van de week‘ belicht HP/De Tijd wekelijks een bijzonder moment in de vaderlandse politiek. Een bijzondere Kamervraag, een opvallende motie, kortom: de krenten uit de (Haagse) pap.


Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd en Pieter Yspeert op Twitter

Volg HP/ De Tijd op Facebook