Spring naar de content

Rick Nieman opvolger Sacha de Boer bij NOS Journaal

Bad news travels fast, zeggen de Engelsen. Nou, dat blijkt te kloppen, alle nieuwsmedia hebben het bericht over mijn vertrek keurig overgenomen en zelfs op Wikipedia is de tekst al aangepast.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Vis

In zin twee staat dat 3 mei mijn laatste dag bij de NOS zal zijn. Het voelt als een opluchting dat ik de knoop heb doorgehakt. De NOS verandert, en ik kan daar niet meer in mee. Ik heb mijn accent in de loop der jaren al voor ze aangepast (‘Het mag iets minder bekakt, Sas, ook Marietje de toiletjuffrouw moet zich met jou kunnen identificeren.’) en de decorverandering ondergaan (‘Maak je geen zorgen Sacha, de kledingstylist zal met je meedenken over een flatteuze onderkant.’)

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

En nu roepen ze op de redactie steeds: ‘We moeten de uitzending eindigen met een luchtig item’. Wat een onzin! Goed nieuws is geen nieuws. Laat de dierenambulance-items in godsnaam aan RTL Nieuws en De Telegraaf over. Het is al zo lastig voor de dochter van Rick om onderscheid te maken tussen ‘het nieuws van ‘Sacha’ en ‘het nieuws van papa’.

Als Rick niet thuis is, probeer ik wel eens uit te leggen dat mijn nieuws meer kwaliteitsnieuws is. ‘Maar dat is tussen ons gezegd en gezwegen’, zeg ik dan. O wee, als hij het van zijn eigen kind te horen krijgt. Die kans achtte ik nihil, zij is aan het puberen en nu juist recalcitrant tegen haar vader en meer op mijn hand, want ik begrijp haar. Inschattingsfout. Aan tafel vertelden we dat ik de volgende dag niet alleen het nieuws zal presenteren, maar ook zelf in het nieuws zal zijn. ‘Papa’, zei ze, ‘Als jij nou de baan van Sacha overneemt, kun je eindelijk kwaliteitsnieuws gaan presenteren.’

 

Schrijfster Carlijn Vis kruipt wekelijks ‘in de huid van’  iemand die in het nieuws is. Deze week: nieuwslezeres Sacha de Boer naar aanleiding van haar vertrek bij de NOS.