Spring naar de content

SNS: wat deed Nout Wellink eigenlijk wel?

Vandaag begint de Tweede Kamer aan een hoorzitting over de gang van zaken bij SNS. Grote afwezige is Nout Wellink, de voormalige topman van De Nederlandse Bank. Onder zijn bewind gaf DNB toestemming om Property Finance, de brakke onroerend goedpoot van ABN AMRO over te nemen, daarmee de molensteen om de nek van het voormalige spaarbankenconglomeraat gooiend.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Gisteren werd minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem bevraagd over de afwezigheid van Nout Wellink vandaag. Dijsselbloem stelt dat Wellink een morele verplichting heeft te verschijnen. Het was hem kennelijk ontgaan dat onze voormalige hoogvlieger – in dezelfde tijd dat de overname speelde liep Wellink zich al zo’n beetje in de kijker om door te stomen naar het voorzitterschap van de Europese Centrale Bank als opvolger van Jean-Claude Trichet, het kan verkeren – niet eens door de kamercommissie was uitgenodigd. Dat kan een heleboel dingen betekenen.

– het kan gewoon een blunder van de commissie zijn;

– het kan ook briljant van de commissie zijn, want ingedachtig de manier waarop Wellink eerder ondervragers (de commissie De Wit) te woord stond – de arrogantie droop ervan af terwijl ‘zijn herinnering ‘m in de steek liet’ – is het misschien verstandig niet hem maar anderen te ondervragen die dan toch uit zijn interne stukken van destijds kunnen putten;

– er kan ook sprake zijn van een scenario dat zo onwaarschijnlijk is dat het waarschijnlijk gewoon zo is gegaan: er gaan geruchten dat Wellink helemaal buiten die kwestie is gehouden. SNS was natuurlijk gewoon een kruimelbankje en onze Nout had wel belangrijker zaken aan zijn hoofd. De vraag is dan inmiddels wel: welke zaken? Want in geen van de grote dossiers heeft hij – ook al niet naar eigen zeggen – een doorslaggevende rol gespeeld.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd op Twitter