Spring naar de content

HP’s grote Ewald Engelen-interview: ‘De euro moet weg!’

In zijn columns gaat hij er graag hard in. Daar weet iemand als Bert Wagendorp inmiddels alles van. Maar als Ewald Engelen op tv het Burgerforum EU vertegenwoordigt, praat en oogt hij heel bewust zo keurig mogelijk.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Boudewijn Geels

Reden: in dat Burgerforum, dat een referendum over het afstaan van nieuwe bevoegdheden aan Brussel wil, werkt hij samen met, in zijn woorden, ‘rechtse straatvechters’ als Thierry Baudet en Joost Niemöller. “En ik wil ook aantrekkelijk zijn voor mainstream kiezers van mainstream partijen,” zegt Engelen in het nieuwste nummer van HP/De Tijd.

Want zelf is Engelen helemaal niet rechts. De islamdiscussie? De grenzen dicht? “Volstrekte flauwekul.”

Als hij namens het Burgerforum spreekt, valt Engelen nooit keihard de EU aan; daar zou hij immers die mainstream kiezers mee kunnen afstoten. In HP/De Tijd doet hij dat wel.

Als het electoraat nee zegt tegen het afstaan van nieuwe bevoegdheden aan Brussel, dient er een tweede referendum te volgen, vindt Engelen: de kiezer moet worden gevraagd of we dan wel door moeten met de euro. Voor alle duidelijkheid: Engelen vindt van niet. De economische ontwikkelingspaden van al die eurolanden verschillen gewoon te sterk, stelt hij.

Engelen haalt in HP ook uit naar wat hij de ‘babbelende kaste’ noemt. Die zet je, merkt hij, meteen weg als PVV’er zodra je betoogt dat we van de euro af moeten. Dat stigma vindt hij ‘echt een probleem’. “Het betekent dat ik niet serieus hoef te worden genomen.”

Lees het hele interview, en nog veel meer, in nummer 3 van HP/De Tijd.