Spring naar de content

Pieter Omtzigt (CDA): Geen nieuwe Algemene nabestaandenwet

Vandaag op het program in politiek Den Haag: het debat over de Algemene nabestaandenwet (Anw). Een klein overzicht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pieter Yspeert

Hoe is het nu geregeld?
In het huidige systeem ontvangt een nabestaande een uitkering van maximaal zeventig procent van het minimumloon tot het moment dat het jongste kind de leeftijd van achttien jaar heeft bereikt. Dit geldt voor weduwen en weduwnaren, maar ook wanneer een ex-partner overlijdt en de achtergeblevene financieel afhankelijk is van de alimentatie. Zie voor een uitgebreide uitleg de website van de Rijksoverheid over dit onderwerp.

Wat ligt er op tafel?
Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) wil de wet drastisch aanpassen. De duur van de uitkering wordt beperkt tot één jaar na het overlijden. In het ongunstigste geval heeft een nabestaande dus in plaats van achttien jaar slechts één jaar steun van de overheid. Wel wil Klijnsma een soort ‘maatje’ inzetten dat de gebruikers van de Anw moeten wijzen op geld waar ze recht op hebben.

Maakt het plan kans?
Het antwoord is simpel: voorlopig niet. Gisteravond bij Pauw & Witteman ontspon zich een discussie over het wetsvoorstel. Een motie van Carola Schouten (ChristenUnie) om het plan van tafel te krijgen werd gesteund door alle partijen behalve de coalitiegenoten, VVD en PvdA, en D66. Dit betekent dat de Tweede Kamer vermoedelijk wel akkoord zal gaan met het plan van Klijnsma.

Waarom lukt het vermoedelijk dan toch niet?
Ook aan tafel bij de VARA-coryfeeën zat CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Hij legde in een korte bijzin vilein de vinger op de zere plek, op het inmiddels overbekende probleem van het kabinet Rutte-Asscher. De coalitiepartijen hebben een ruime meerderheid in de Tweede Kamer, maar ontberen deze in de Eerste Kamer. Gezien de grote steun voor de motie-Schouten zal deze ook niet gemakkelijk te vinden zijn.

Bekijk hier het gesprek bij Pauw en Witteman


Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd en Pieter Yspeert op Twitter

Volg HP/ De Tijd op Facebook