Spring naar de content

D-Day voor KPN. Vandaag duidelijkheid over claimemissie

Ooit was KPN een volksaandeel, ik heb er in de loop der jaren als belegger vaak ingezeten. En ook vandaag heeft mijn beleggingsvereniging een relatief flinke positie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Het grote feest dat KPN onder de vorige topman Scheepbouwer voor beleggers heel lang was, is onder de huidige topman Eelco Blok snel tot een einde gekomen.

Murphy’s Law is sinds zijn aantreden in volle gang, wat er mis kon gaan ging er mis, in elk geval ogenschijnlijk. Economische malaise in het algemeen en in de telecomsector in het bijzonder. Moordende concurrentie van de kabelaars. En een in het geval van KPN door het jarenlang met hoge dividenden verwennen van aandeelhouders uitgeholde balans. Geen geld om de noodzakelijke investeringen te doen, laat staan echt dividendbeleid te continueren. Wie KPN nog maar jaren geleden voor méér dan 12 Euro kocht en vervolgens wachtte op de prachtige dividenden heeft het even goed naar zijn zin gehad maar zit flink op de blaren met een koers die recent zelfs de 2,50 aantikte.

Ik heb in de loop der jaren goed verdiend aan de opmars van het aandeel, eind vorig jaar heb ik voor het eerst verlies geleden en genomen om vervolgens direct weer, met andere (optie) constructies in te stappen. Op die nieuwe posities heb ik eind vorige week voor het eerst flink winst kunnen maken, voor een deel heb ik die ook genomen. Want KPN is zeker geen aandeel van kopen en afwachten, je moet er actief in zijn.

Vandaag gaan Eelco Blok c.s. tijdens de vanmiddag te houden jaarvergadering op de grill, de kritiek zal niet mals (kunnen) zijn. Maar met twee als succesvol geplaatste hybride obligatieleningen ben ik vooral benieuwd naar de omvang en de condities van de claimemissie. Waarschijnlijk zal ik vanmiddag en morgen mijn posities weer uitbreiden. De kans dat het aandeel KPN een nog (veel) lagere bodem zal neerzetten is klein. En na de claimemissie is KPN de komende jaren heel goed gefinancierd, het kan zich dan weer volledig toeleggen op goede producten en de klant.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Long in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd op Twitter