Hoe duur een e-book mag zijn
Het is altijd leuk om gelijk te krijgen, zeker als dat ook nog wetenschappelijk ondersteund wordt: e-books zijn in Nederland veel te duur. Dat blijkt uit een recent onderzoek naar de prijs van bestsellers in de Verenigde Staten. De gemiddelde prijs van een e-book is aan gene kant van de Atlantische Oceaan ongeveer 6 dollar, zeg maar 5 euro. Hier kost een e-book meestal net zoveel als de papieren uitgave.
De prijs van digitale boeken is het laatste jaar in de VS zelfs scherp gedaald. Dat kwam omdat uitgevers zich beginnen te realiseren dat lezers wel massaal overgaan tot aanschaf van een e-book als het aantrekkelijk geprijsd is. Vandaar dat op de Amerikaanse bestsellerlijsten bijna alleen nog maar e-books voorkomen van tussen de 4 en 8 dollar, zeg 3 tot 7 euro. De heel goedkope boeken van 1 dollar zijn zo goed als geheel verdwenen. De lezer heeft dus een heel goed beeld van de prijs die een product moet kosten.
Hoe anders is het in dit land gesteld. Ik ben toevallig het boek 1913, Der Sommer des Jahrhunderts, van Florian Illies aan het lezen, een vermakelijke verzameling anekdotes over de toestand van Europa en de wereld aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog. Daar het een Duits boek is lees ik het uiteraard in het Duits. Laten we zeggen dat ik het boek heb geleend van een Duitse bibliotheek. Het is bij onze oosterburen en nu ook in ons land een bestseller, zeker nadat de Wereld Draait Door er aandacht aan had besteed.
De gebonden versie van 1913 kost in de boekhandel 24,95 euro wat ik al een fors bedrag vind. De e-bookversie, daar vraagt bol.com 19,99 euro voor! Het mag weliswaar niet van de regering maar als we dat omrekenen, naar oud geld gaat het om 44 gulden. Voor een computerbestandje van 1,5 megebyte, of nee, voor het recht om een computerbestandje op 1 van uw vele apparaten te lezen, want zelfs voor die 19,99 euro bent u wettelijk gezien nog geen eigenaar van het boek.
Zo wordt het natuurlijk nooit wat met het digitaal lezen in dit land. Op dat punt mogen we ons gerust een achtergebleven gebied noemen. Waar in de VS en het Verenigd Koninkrijk respectievelijk een kwart en 15 procent van de verkochte boeken digitaal zijn blijven we in dit land steken op een schamele 3 procent. Dat komt niet, zoals sommigen beweren, omdat de introductie van de e-reader bijna gelijk viel met die van de tablet. Nee, het komt omdat uitgevers niet luisteren naar de lezer en naar de markt.
De lezer wil voor deze nieuwe vorm van lezen een marktconforme, realistische prijs betalen. Die is er nu, dankzij dat Amerikaans onderzoek. Ongeveer 6 euro. Tot die tijd blijven wij lenen bij die grote bibliotheek die internet heet.