Spring naar de content

Blunders Bol.com en National Geographic tijdens Nationale Dodenherdenking

Op 4 mei is om 8 uur ‘s avonds (bijna) iedereen in Nederland 2 minuten stil ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers en de verschrikkingen die hebben plaatsgevonden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Menno van Bohemen

Hoewel we ons de hele dag door suf tweeten, liken en posten, kunnen de meesten nog wel het fatsoen opbrengen om tijdens deze twee minuten stilte tijdens de Nationale Dodenherdenking ook op het internet hun mond te houden. Dat is toch het minste wat je kunt doen om niet te vergeten wat er in het verleden voor verschrikkelijks is gebeurd. Drie jaar geleden werd zelfs een oproep gedaan tot een heuse #twitterstilte.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Een mooi kijkende laplanduil
Hoewel, een foutje is zo gemaakt en zo was het toch niet helemaal stil op Twitter tijdens de afgelopen dodenherdenking. Onder meer Bol.com, National Geographic en WTF.nl plaatsten om 8 uur een tweet. Niet omdat de bedrijven het belang van de Dodenherdenking wilden benadrukken, maar om videogames aan te prijzen, te vertellen hoe mooi een laplanduil kijkt en om een opmerkelijk verhaal over een lammetje aan te prijzen. Vrij pijnlijke blunders, waarmee je niet veel aan sympathie wint.

Uiteraard heeft bij geen van de bovenstaande bedrijven iemand daadwerkelijk op een knop gedrukt tijdens de 2 minuten stilte. Deze tweets worden automatisch doorgeplaatst, of vooraf ingepland. Vooral slordige foutjes dus, al was het voor National Geographic vragen om problemen. Zij hadden de bewuste tweet ingepland om één minuut voor acht. Kon dat nou niet een half uurtje eerder of een paar minuten later?

Damage control
Bol.com, National Geographic en de andere websites die de fout in gingen lijken hun lesje te hebben geleerd. Via hetzelfde Twitter is inmiddels excuses aangeboden, en Bol.com heeft de bewuste tweet zelfs verwijderd. Opdat wij niet vergeten…