Spring naar de content

Sisa: levensgevaarlijke cocaïne voor de arme Grieken

Athene is door de economische crisis verworden tot stad van verslaafden. Overal in de stad zijn restanten van drugsgebruik te vinden: zelfs de stoep van de universiteit is besmeurd met bloed en gebruikte naalden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Een van de meest populaire drugs in de stad is sisa, een goedkope maar levensgevaarlijke variant van cocaïne. Vice zocht in onderstaande documentaire uit wat sisa is en wie deze drug gebruiken.

“Je kunt binnen enkele maanden overlijden aan het gebruik van sisa”, zegt een Griek terwijl hij, hoe ironisch, een hijs neemt van de drug. “Het is de smerigste drug die er bestaat.” En dat is ook niet zo gek: in de drug zitten allerhande chemicaliën verwerkt, van batterijvloeistof tot shampoo. Gebruikers verbranden letterlijk van binnen. Krijgen open wonden. Worden agressief en roekeloos. “Het doet je niets als je iemand vermoord.” Maar: ze kunnen er de werkelijkheid mee ontvluchten. En daar gaat het om.

Populariteit
De popularitiet van dit dodelijke goedje is te wijten aan de economische crisis. Zo’n 27 procent van alle Grieken zit op dit moment werkloos thuis. Onder jongeren jonger dan 25 jaar oud ligt dit percentage zelfs op 62 (!) procent. Werklozen vluchten in verdovende middelen, maar kunnen zich geen coke of crystal meth veroorloven. Wel sisa, voor één a twee dollar per shot op elke hoek van de straat te koop. Sisa is dé perfecte drug voor een instortende stad als Athene. Een narcotische ramp ligt op de loer.

Kijk hier naar deel II van deze documentaire.