Spring naar de content

‘Herstel’ van de huizenmarkt is al weer achter de rug

Nieuws is altijd gekleurd, daarvan kunt u zeker zijn. In de eerste helft van april duikelden de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en de Vereniging Eigen Huis (VEH) over elkaar heen om het goede nieuws met u te delen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

In januari, februari en maart daalden de huizenprijzen met respectievelijk 9,6, 8,3 en 7 procent, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek samen met het Kadaster bekend. Een heuse omslag die bovendien ook nog eens zou worden ondersteund door eenzelfde beweging in het vertrouwen dat de consument zou doormaken. En dat laatste lag dan weer aan het kabinetsbeleid, meer in het bijzonder de duidelijkheid die er was geschapen en de mogelijkheid van de ‘Blok-hypotheek’.

Zoals altijd biedt voortgang in de tijd doorgaans de mogelijkheid om zaken in perspectief te plaatsen. In december 2012 daalden de huizenprijzen 6,3 procent en dat was een meevaller die overigens geheel verklaard kan worden aan de op 1 januari 2013 veranderende regelgeving waardoor heel wat aspirant-kopers nog even vóór die tijd naar de notaris wilden. December werd, met die kanttekening, toen ook als een lichtpuntje geduid door de belangverenigingen. Toen vervolgens de cijfers over januari en februari bekend werden, bleef het stil. Niet alleen de prijs van een huis maar ook het aantal transacties liep terug. Maar na maart durfden ze toch wel een van een trendbreuk te spreken: de daling van de prijzen nam nu al drie maanden op een rij af.

Vandaag verknallen CBS en Kadaster het feestje op de huizenmarkt alweer met de cijfers over april. De prijsdaling is weer opgelopen naar 7,6 procent. In de eerste vier maanden van het jaar werden een kleine 30.000 woningen minder verkocht dan in dezelfde periode van vorig jaar.

Ik zou het ook best willen, het feestje. Maar de aanleiding is er gewoon nog niet.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, KPN, Philips, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd op Twitter