Spring naar de content

Zeur niet over de belastingmoraal van Apple

Gisteren werd Tim Cook, topman van Apple na het overlijden van Steve Jobs, zoals dat heet ‘gegrilled‘ door een commissie van de Amerikaanse senaat. Het bedrijf zou belasting ontwijken en daar tientallen miljarden profijt uit halen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Eerst maar eens full disclosure: trouwe lezers weten het al, ik ben een onvervalste en dus bevooroordeelde Apple-fan sinds ik, ergens eind jaren ’70, m’n eerste Apple II kocht.

Toch hoeft dat mijn oordeel over de veronderstelde belastingmoraal van Apple niet te kleuren, de feiten zijn de feiten. Apple heeft naar het schijnt voor ruim 80 miljard dollar aan tegoeden in andere landen dan de VS. Met dit astronomische bedrag is het sinds 2012 wel de grootste maar beslist niet de enige. Over dat bedrag is lokaal gewoon belasting betaald. De grootste Amerikaanse ondernemingen houden met elkaar meer dan een half biljoen in het buitenland aan. Denk aan Microsoft, Pfizer, Merck, Google, IBM, General Electric, Oracle, Cisco. De rij is nog veel langer. En het is overwegend ook niet gek, het zijn multinationals die in veel landen omzet en winst maken en dus ook daar belastingplichtig zijn.

Apple is met de afdracht van zes miljard vennootschapsbelasting over 2012 in de VS op afstand de grootste belastingbetaler. De Senaat vindt het niet genoeg en wil dat er meer winst en dus kapitaal naar de VS terugvloeit.

Ik weet niet hoe het met u is maar ik hou me aan de regels van de Belastingdienst maar ga uiteraard geen stuiver meer betalen dan noodzakelijk is. Als de wet mogelijkheden biedt om minder belasting te betalen, dan gebruik ik die.

In de VS is de vennootschapsbelasting bizar hoog, gemeten naar internationale maatstaven. Met 35 procent prijst het land zich volledig uit de markt. In Nederland betaal je 20 procent over de eerste 200.000,- en 25 procent over het meerdere. Andere landen hebben nog wel lagere tarieven. Maar vooral ook hebben veel landen speciale tarieven voor speciale omzetsoorten. Zo worden intellectuele eigendommen nog wel eens speciaal behandeld, royalties die op basis daarvan worden ontvangen worden, bijvoorbeeld in Nederland, Ierland en Zwitserland, veel lager belast mits je zaken volgens de daar geldende regels inricht. Die regels zijn vervolgens in belastingbedragen met heel veel andere landen afgestemd.

Ierland is jarenlang heel succesvol geweest door met een wel heel lage vennootschapsbelasting internationale ondernemingen te lokken. Dat leverde werkgelegenheid op en de indirecte belastinginkomsten die daarvan het gevolg zijn kunnen voor het land het belang van vennootschapsbelasting ver overtreffen. We weten allemaal van de zogeheten brievenbusmaatschappijen waardoor tot en met internationale popgroepen hun inkomsten door Nederland laten lopen omdat onze wetgeving, die weer is afgestemd met andere landen, dat aantrekkelijk maakt.

Tim Cook kon gisteren naar waarheid zeggen dat Apple alle belasting betaalt die het verschuldigd is. In de VS maar ook in tal van andere landen. Het gaat allemaal volgens het boekje. En de boekjes worden door regeringen gemaakt die, verenigd in topoverleg, schande spreken van de praktijken waarvoor ze zelf de handleidingen schrijven. Eenmaal thuis gaan ze er ook gewoon mee door. Voor de VS is de oplossing simpel: maak je vennootschapsbelasting meer concurrerend zoals ook andere landen dat doen. Als dat vandaag gebeurt, dan vloeit morgen al dat geld weer terug.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, KPN, Philips, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen
Volg HP/ De Tijd op Twitter