Spring naar de content

Twitter voor dummies: vijf oud-Hollandsche levenslessen

We hebben allemaal een voorbeeldige opvoeding genoten, zijn beleefd en weten hoe het heurt.  

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Menno van Bohemen

Maar ook ik betrap mezelf er wel eens op dat mijn online alterego zich anders gedraagt dan ik doe in real life. Nee, je hoeft niet je Twitter te zijn. Maar ik schrok toch wel, van de recente coming-outs van twitteraars van het invloedrijke soort (bepaald geen dummies!) voor wie het medium een te grote last heeft gelegd op hun humeur en sociale leven. Om nog maar te zwijgen over de verslavingsgevoeligheid van het medium. Pogingen om te stoppen lukken namelijk lang niet altijd. (Of het betekent dat je er dan pas écht bij hoort.)

Hoe dan ook, wie zich ondanks alle negatieve berichtgeving toch op Twitter wil wagen, vijf levenslessen die je ook (ja, echt!) op internet en social media kunt toepassen. Aangeboden door je grootouders die nog nooit van Twitter hebben gehoord.

1. “Beoordeel een boek niet op z’n kaft”
Sinds ik op Twitter zit, heb ik een hoop nieuwe mensen leren kennen. Veelal toffe mensen, maar ook een paar zure klagers en aanstellerige aandachttrekkers. Althans, dit maak ik op uit berichtjes van 140 tekens die deze mensen de wereld in sturen. Maar is dat wel helemaal eerlijk? Misschien maken deze toffe mensen hun leven op Twitter wel een een stuk interessanter dan het in werkelijkheid is. En kan ik, puur afgaand op iemands avatar een goed beeld van iemand schetsen? De dingen zijn niet altijd wat het lijkt.

2. “Let op je taalgebruik”
Lekker anoniem en veilig verborgen achter een beeldscherm. Dan kan er wel eens wat uitfloepen, wat je in het normale leven nooit zo hard zou roepen. Niet doen.
Bovendien weet je vaak niet tegen wie je aan het praten bent. Wat jij misschien heel normaal vindt, kan voor een andere nog wel eens kwetsend of beledigend zijn. Kortom, kies de juiste woorden.

3. “Als een vriend van de brug springt, spring jij dan ook?”
Zeker op social media is het gemakkelijk om je aan te sluiten bij de mening van anderen. Vind een bekende influencer iets schandalig, of volkomen te gek? Een retweet of like is met één druk op de knop zo geplaatst. Maar laat je niet leiden en blijf dicht bij jezelf; de offline-jij.

4. “Maak je huiswerk”
Op social media wordt van alles geroepen, maar zeker niet alles is waar. Een gerucht kan snel worden verspreid, doordat mensen vaak eerder retweeten dan dat ze een bron checken. Hoe vaker je foute informatie verspreidt, hoe minder serieus de digitale jij wordt genomen. Bovendien staat het gewoon slordig wanneer je alles klakkeloos overneemt van anderen.

5. “Heb je niets zinnigs te zeggen? Zeg dan niets”
Moderators van forums en reacties op nieuwssites zullen het wel herkennen. Met name Henk en Ingrid zijn er goed in. Iedere mogelijkheid die ze krijgen grijpen ze aan om iets onzinnigs te zeggen. Vaak in hoofdletters, of met spelfouten en meer uitroeptekens dan nodig is. Kom eens met wat nieuws. Dat het land naar de klote gaat als we niet allemaal op Geert stemmen, dat weten we nu wel.

Onderwerpen