Spring naar de content

De Wereld Draait Door: de zes meest spraakmakende momenten van dit seizoen

Drie maanden geen Matthijs. Geen Jan. Geen Ali. Geen Prem. Geen Marc-Marie. Geen Nico. Geen Gerdi. Geen Koos. Geen Felix. Geen Joost. Geen Jort. Geen Frenk. Geen Peter. Drie maanden geen “Dit is de Wereld Draait Doorrrr” in uw huiskamer. Heerlijk. Voor Matthijs en zijn redactie dan. HP/De Tijd verzamelde speciaal voor u de hoogtepunten van het afgelopen seizoen. Het Jaar Draait Doorrr!

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

6. Mart Smeets laat Matthijs van Nieuwkerk zien wie de baas is
Niemand spreekt Mart Smeets tegen. Want excellentie Smeets heeft altijd gelijk. Heel Nederland weet dat, behalve Matthijs van Nieuwkerk. De presentator, nota bene een der gezellen van deMart, haalde het in zijn hoofd een kritische vraag aan zijn leermeester te stellen. Hoort u wat ik zeg? Een kritische vraag! Over het dopinggebruik in het wielrennen nog wel. Auw. Dat duldt Zijne Koninklijke Smeetsheid niet. “Denk jij werkelijk dat ik wist wat er aan de hand was, denk je dat echt? Dan ben je nóg stommer dan je eruit ziet.”

(Fragment op 7:30.)

5. Maarten Biesheuvel ontroert Nederland
Dit seizoen gebeurde er iets bijzonders: Hier is… Adriaan van Dis, het inmiddels legendarische boekenprogramma uit vervlogen dagen, kwam nog eenmaal terug op de buis. Hoofdgast: schrijver J.M.A. Biesheuvel. Sinds jaar en dag manisch depressief, kluizenaar. Een van de mooiste televisiemomenten van dit jaar, zo niet aller tijden, is het moment dat Biesheuvel Brief aan vader voorleest. Zowel de schrijver als veel televisiekijkers hielden het niet droog. Van Dis troost: “Niet huilen jongen, het is prachtig.”

4. Rob Wijnberg introduceert De Correspondent
We zouden het alweer bijna zijn vergeten, maar in maart dit jaar was De Correspondent het gesprek van de dag in ons kleine landje. Nadat initiatiefnemer Rob Wijnberg het vernieuwende journalistieke project had gepitcht (zie onderstaand fragment) liep het storm. Duizenden mensen doneerden geld en het uiteindelijke doel van 15.000 betalende leden was na drie weken al bereikt. Een revolutie? Volgens De Correspondent zelf wel. Wordt dit interview een onderdeel van de geschiedenis van de vaderlandse pers? De tijd zal het leren.

3. John Ewbank introduceert het Koningslied
Wat zeker wél de geschiedenisboeken in gaat is het Koningslied, maar niet in positieve zin. De melodielijn werd door componist John Ewbank voor het eerst ten gehore gebracht achter de vleugel van DWDD, en meteen barstte er een storm van kritiek los. Grootste kritiekpunt: het nummer zou gejat zijn. Enkele dagen later werd ook de tekst van het lied genadeloos afgeschreven. Enfin. Ik zal niet de hele geschiedenis opnieuw oprakelen, daar is het nog te vers voor. Hieronder vindt u unieke beelden: John Ewbank die het Koningslied met trots (!) voor de eerste keer speelt.



2. Kees van Kooten breekt door bij jong publiek
“Kees van Kooten breekt definitief door bij DWDD” kopten wij, en zo was het. Koot kwam vertellen over het boekenweekgeschenk dat hij had geschreven, en las er en passant ook nog een stukje uit voor. Met name met de zeer gedetailleerde uitleg over ‘het dubbelspel’ kweekte meneer Van Kooten grote bewondering bij de jeugd. Hij werd in één klap een held van een geheel nieuwe generatie, een generatie opgegroeid zonder Koot en Bie. Als u het desbetreffende interview nog niet heeft gezien moet u het beslist even terugkijken. Mooie televisie.



1. Fittie! Boer Aad woest op DWDD
Boer Aad. Kent u hem nog? De eigenaardige distelkweker uit Zuid-Holland was het mikpunt van spot tijdens de laatste editie van het televisieprogramma Boer Zoekt Vrouw. Met name in DWDD kreeg hij er flink van langs. Cabaretière Sanne Wallis de Vries vond dat ‘de vrouwen’ van Aad geen mensen maar ‘wezens’ waren. De KRO, Boer Zoekt Vrouw en Aad waren boos: DWDD kreeg van hen geen toestemming meer om beelden uit het programma te gebruiken in hun wekelijkse nabespreking. Dan maar persifleren dacht de Vara, dat kunnen we wel. Grappig? Mwah. Maar spraakmakend was het wel.

Smetje op het blazoen
Als dit de zes meest spraakmakende televisiemomenten zijn uit een heel seizoen DWDD, wat is dan het minst spraakmakende moment? Wel, daar komen alle uitzendingen van De Wereld Leert Door voor in aanmerking. De uitzendingen zelf bleven onbesproken en onopgemerkt, het geroezemoes om het programma heen werd des te meer gevolgd.

Matthijs van Nieuwkerk gooide al na amper een week al de handdoek in de ring en stopte met de presentatie van de vijftien minuten durende spin-off van DWDD. “Wegens tegenvallende kijkcijfers“, werd gesuggereerd. Ook presentatoren Diederik Jekel en Isolde Hallensleben wisten de dramatische kijkcijfers niet op te krikken.

Op 29 maart 2013 verdween DWLD geruisloos van het scherm. Een klein smetje op het blazoen van De Wereld Draait Door, dat overigens door de drie colleges van Alexander Klöpping alweer snel werd weggepoetst.

——
  Download deze gratis app om ons maandblad op uw tablet te lezen
  Volg HP/ De Tijd en Nick Muller
 
Volg HP/ De Tijd op Facebook