Spring naar de content

Geld terug uit SNS? Vergeet het maar

Donderdag was daar dan eindelijk het jaarverslag van SNS. Het had er al lang moeten zijn maar werd uitgesteld. Het verslag was een en al verrassing en daarom verraste het niet.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Een en al verrassing want het verlies gaat elk voorstellingsvermogen te buiten. En dus ook geen verrassing want de mate waarin de Staat aandeelhouders en obligatiehouders te grazen nam mag door het jaarverslag natuurlijk niet ondermijnd worden.

Op zichzelf is het normaal dat een nieuwe topman van welke onderneming dan ook met een stofkam door alle activa gaat die zijn voorganger op een zeker bedrag heeft gewaardeerd. Je wilt immers niet afgerekend worden op tegenvallers en windowdressing en zeker niet als je ze niet zelf hebt veroorzaakt. Ook heb je misschien een andere strategie dan je voorganger en ook dat maakt dat je anders kijkt naar waarderingen. Forse afboekingen en voorzieningen, dat is het eerste wat je doet. En overdrijf er gerust een beetje mee, dat levert de eerste jaren van je bewind meevallers op die jou en jouw beleid worden toebedacht.

Wat er nu bij SNS is gebeurd is excessief. Het maakt de weg vrij om van alles en nog wat te verkopen tegen firesale-prijzen, het zal niet snel tegenvallen want het staat voor een appel en een ei op de balans.

Ook de voormalige kroonjuwelen, de verzekeringsdochters Zwitserleven en ASR worden voor een half miljard afgewaardeerd. Het zijn de activa die op zeker op last van ‘Brussel’ moeten worden verkocht in een zeer slechte markt. Wie wil er nog een verzekeraar?

En natuurlijk wordt er door de verantwoordelijken weer geroepen dat we al dat geld dat de redding heeft gekost gaan terugzien. Dat is standaardprocedure.

Ik heb een heleboel vragen, twee deel ik met u:

– wat betekent bankentoezicht eigenlijk nog als de uitkomsten leiden naar toestanden als bij ING, ABN AMRO en SNS?

– en wat staat ons bij de overlevende banken te wachten als het verschil tussen het geschetste beeld – nog maar een jaar geleden was formeel alles kits bij SNS – en de werkelijkheid zo enorm is?