Spring naar de content

Waarom in Nederland meer e-readers dan e-books worden verkocht

Merkwaardige paradox: bij Bol.com voert al wekenlang de e-reader van Sony de lijst van meest verkochte producten aan, nog voor de nieuwe blockbuster van Dan Brown. Voor 99 euro heb je wat algemeen wordt gekenschetst als de beste e-reader met e-ink. Tegelijkertijd klagen deze week uitgevers over de stagnerende verkoop van e-books die je op die e-readers kunt lezen. Wat is er aan de hand?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Geert Poorthuis

Boekenverkoop stagneert
Bij Albert Heijn en Bol.com (tegenwoordig een en hetzelfde bedrijf) zijn nu Sony e-readers te koop voor de absolute bodemprijs van 99 euro. En die vliegen de deur uit. Zeker nu de zomervakantie nadert willen honderdduizenden Nederlanders best zo’n kek apparaat mee naar Turkije, Mexico of de camping in Frankrijk. Kost haast niks, weegt bijna niks en je kan er met enige handigheid duizenden boeken op zetten. Nooit meer naar de dichtstbijzijnde tent met Nederlanders om boeken te ruilen of te lenen. Ideaal geschenk van het vakantiegeld dus en dat gebeurt dus ook.

Tegelijkertijd echter stagneert de verkoop van e-books, zo klagen de uitgevers deze week massaal op allerlei blogs, websites en in tijdschriften. Nog steeds is de e-bookmarkt nog geen drie procent van de totale markt van boeken waar dat in andere landen veel hoger is. Bijvoorbeeld in Amerika (ergens tussen de 25 en 30 procent), Engeland (rond de 20 procent) en zelfs het doorgaans conservatieve Duitsland (rond de zes procent). Toch hebben daar vermoedelijk even veel mensen een e-reader als in ons eigen land.

Het pure lezen
Eerlijk gezegd hebben wij daarvoor wel een verklaring: de uitgeverijen, boekhandels en in het algemeen het boekwezen in Nederland hebben zo lang getreuzeld, getalmd en gedraald bij het omarmen van het e-bookfenomeen dat de potentiële clientèle voor zichzelf is gaan zorgen. Ik verklap geen geheim als ik onthul dat op honderddduizenden computers in dit land een collectie van 8800 (misschien wel 9000 intussen) boeken in epub-formaat circuleert die na de aanschaf van een e-reader elke aankoop van een e-book althans de eerste maanden volkomen overbodig maakt.

Met andere woorden: zelfs de bezitter van een e-reader met de eerlijkste bedoelingen kan er niet onderuit om bij een handige buurman alvast wat boeken op te halen die doorgaans bij de reguliere boekhandel niet eens te krijgen zijn. Zelf ben ik deze week een fantasy-trilogie aan het lezen op mijn e-reader die officieel niet eens te koop is. Hoe ik eraan kom? Gewoon gedownload dankzij liefhebbers van het pure lezen. En dat zijn de mensen die in dit land over onze nationale bibliotheek gaan nadrukkelijk niet.

Onderwerpen