Spring naar de content

Geen doden bij optreden van Jan-Jaap van der Wal

Het is zaterdagavond 15 juni. In het Amsterdamse Vondelpark maken de stand-up comedians Jan-Jaap van der Wal en Peter Pannekoek zich klaar voor hun optreden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Olga Kortz

Iedere zomer staan er in het openluchttheater diverse artiesten geprogrammeerd. Van Willeke Alberti, tot Micha Wertheim en Lange Frans met band. Het is een kleine greep uit het aanbod.

Jan-Jaap en Peter zijn net terug van hun schnabbel in Singapore. De expats voor wie zij daar hebben opgetreden waren goed gehumeurd. Sommigen begonnen al te lachen voor er een grap gemaakt was. Daar kun je je aan storen. Soms is het niet zo erg om een kritiekloos publiek te hebben.

Yuppen
De tribune zit vol. Het Vondelpark is van de yuppen vanavond. Die lijken een beetje op expats. De storm die voorspeld is deint in de verte. Er is iets onheilspellends aan deze avond. De mensen bestellen wat te drinken en te eten en nemen plaats. Peter Pannekoek komt eerst. De mensen lachen. ‘Ik houd van mindfucken’ zegt hij en hij spoort zijn publiek aan hem daar in te volgen. ‘Probeer deze eens uit. Vraag bij de apotheek of ze de morning-afterpil hebben. Vraag of ze hem ook in sinaasappelsmaak hebben. Want ze is 11, anders gaat ze moeilijk doen.’ En hij speelt met de gedachte zich, zodra hij het allemaal wel mooi geweest vindt, te laten liquideren door vijf Joegoslaven. Zodat de mensen zullen denken dat hij stiekem een zware jongen was.

Regenboog
Het publiek lacht harder. ‘Mooie vent, die Pannekoek’, hoor ik achter me. Of: ‘Hij heeft nog meer van dit soort grappen, hij doet er nu maar een paar. Wie wil er nog bier?’
In de pauze bestellen mensen nog meer te drinken en te eten. De storm lijkt dichterbij te komen. De bomen waartussen de tribune gebouwd is laten van zich horen.
‘Er schijnt zo meteen een regenboog te verschijnen’ zegt Jan-Jaap van der Wal. De wind jaagt rond de stoelen. ‘Misschien gaan er wel doden vallen vanavond’, grapt hij. ‘Dat straks een hele tribune instort in deze zaal. Zaal? Ja, die is weggewaaid. De yuppen lachen. Ook om hun kleine angst te bezweren.

Geen doden
Vrijwel direct laat de regenboog zich nu ook zien. De natuur heeft de stad in zijn greep. Of in ieder geval het publiek in het Vondelpark.
De tribune is niet ingestort. Het optreden werd wel vier keer verstoord. Eerst was er een verwarde man met een rode baard. Toen waren er luidruchtige figuren categorie Pumerends zaterdagavondpubliek. Daarna was er een agressieveling die zijn fiets op het podium smeet en uiteindelijk door de beveiliging, die overigens vrij laat ter plekke was, op de grond gewerkt werd. Uiteindelijk was er nog een stoner, die zomaar begon te schreeuwen. Als de tribune was ingestort was het drama compleet geweest. Maar soms is de natuur mild voor ons.

Vondelpark Openluchttheater. Iedere vrijdag, zaterdag en zondag tot en met 25 augustus.

Onderwerpen