Spring naar de content

Achter de schermen bij de beschilderde borsten van Femen

Waarschijnlijk kent u ze, de naakte vrouwenlichamen van Femen. De van oorsprong Oekraïense feministen beschilderen hun ontblote bovenlijven met leuzen. Ze komen op voor de vrouwenrechten, tegen seksisme, tegen islamisering, et cetera. U kent ze.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Pieter Yspeert

Waar ze opduiken ontstaat een groot mediacircus. Logisch, want hoe vaak ziet Vladimir Poetin een dergelijk welkom wanneer hij op bezoek is in het buitenland? (Deden ze dat maar eens toen Silvio Berlusconi de Duitse bondskanselier Merkel ontmoette…) En zo vaak gebeurt het niet dat een modeshow van een topontwerper wordt ‘opgeleukt’ door een boel vrouwelijkheid zónder eetstoornis.

Shevchenko
Vice ging op onderzoek uit en spendeerde een weekend in Parijs met Inna Shevchenko, een van de oprichtsters van Femen. Shevchenko vergaarde eeuwige roem in Feministan toen ze in Kiev een metershoog christelijk kruis omver zaagde om steun te betuigen aan de gearresteerde leden van Pussy Riot.

Shevchenko vluchtte uit haar vaderland Oekraïne en zoekt nu politiek asiel in Frankrijk. Wat zijn haar beweegredenen en hoe geeft ze inhoud aan haar ‘roeping’?

Bekijk de reportage van Vice hier. 

Femen in actie tijdens een protest.

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen
Volg HP/ De Tijd en Pieter Yspeert op Twitter
Volg HP/ De Tijd op Facebook