Spring naar de content

ABP legt bom onder pensioenplan kabinet

Soms weet ik niet of ik moet lachen of huilen over een zoveelste staaltje van onbenul bij onze beleidsmakers.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Zoals u ongetwijfeld weet heeft het kabinet een nieuw pensioenplan ontworpen dat er op neer komt dat de kans dat u uiteindelijk daadwerkelijk 70 procent van uw middelloon zult opbouwen nog verder verslechtert. Die kans was ook daarvoor al zo goed als illusionair.

In het nieuwe plan mag er nog maar 1,75 procent per jaar als premie worden berekend – dat was 2,25 procent – waardoor er over een hoger resterend loon belasting kan worden geheven. Die premie is aftrekbaar en als er minder premie is, dan stijgen de belastinginkomsten. Met wel 3 miljard per jaar, dat is het idee.

Die premieverlaging is één element van het hele plan dat nogal complex in elkaar zit. In wat we niet minder dan een brainwave mogen noemen heeft het verantwoordelijke ministerie aan het APB gevraagd de effecten nog eens goed door te rekenen. En wat blijkt: binnen het hele complex van maatregelen zal er in plaats van een premieverlaging waarschijnlijk sprake moeten zijn van een premieverhoging. In elk geval zal dat effect zijn bij de Overheid, de grootste werkgever van Nederland. Het ministerie van Binnenlandse Zaken, formeel de  werkgever, was niet gekend in de plannen die door de rest van het kabinet in elkaar werden geknutseld. Binnenlandse Zaken zal in elk geval een paar honderd miljoen aan kostenstijgingen voor de kiezen krijgen, aldus het ABP. Dat is dan één werkgever, de kans dat het overal het overheersende plaatje zal zijn is groot.

Daar gaat een besparing van 3 miljard. Dat is tegenvaller één. Daar komt vervolgens nog eens een paar honderd miljoen bij waarvoor het Rijk als werkgever opdraait. Dat schiet lekker op zo.

Onderwerpen