Spring naar de content

Een nieuwe hittegolf: alle feiten op een rij

Na zeven lange jaren krijgen we volgende week hoogstwaarschijnlijk weer een landelijke hittegolf. Eindelijk.Vanaf zondag loopt het kwik op richting de 25 à 30 graden, en dat zal gedurende langere tijd zo blijven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Maar wanneer spreken we van een hittegolf? Het KNMI stelt dat als volgt vast: “In Nederland is officieel sprake van een hittegolf als de maximumtemperatuur in De Bilt gedurende tenminste vijf dagen elke dag 25 graden of hoger is (zomerse dagen) en in dat tijdvak bovendien op zeker drie dagen minstens 30 graden is bereikt (tropische dagen).”

En hoe kan het dan dat het vanaf zondag ineens heel warm wordt? Volgens de meteorologen van Weeronline komt dit doordat de wind van noord naar oost draait, waardoor de verkoelende werking van het Noordzeewater wegvalt. Ook trekt er een hogedrukgebied over dat nu nog boven de Britse eilanden ligt, langzaam richting Scandinavië, waardoor ook de aangevoerde luchtsoort in Nederland in zijn geheel iets warmer wordt.

Eerdere hittegolven
Sinds 1911 zijn er in Nederland 38 hittegolven vastgesteld door het KNMI. Het jaar 1947 spant de kroon in dit rijtje: toen werden er maar liefst vier hittegolven achter elkaar geteld. Kort daarna, na 1950, zou het meer dan 25 jaar duren eer er weer een hittegolf werd gemeten. Van 15 tot 30 juli 2006 beleefde Nederland de laatste landelijke hittegolf. De hittegolf van 2006 (vijftien dagen) was overigens niet de langste, want 1975 telde maar liefst achttien tropische dagen achter elkaar.

Het is deze maand niet alleen warm, maar ook extreem droog. Het droogterecord van 1921 (slechts 11,4 millimeter neerslag) zou deze maand (tot nu toe slechts 8,3 millimeter neerslag) dan ook wel eens verbroken kunnen worden. Op zoek naar verkoeling dus!