Spring naar de content

Vergeet trajectcontroles, drones houden u in de gaten

Californische weggebruikers werden vorige week opgeschrikt door verkeersborden met daarop de mededeling dat ze in de gaten werden gehouden door drones. De tekst ‘speed enforced by drones’ vergezeld door een afbeelding van een met raketten uitgeruste drone waarschuwde ze voor te hard rijden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Gelukkig zijn we nog niet zover. De borden waren daar opgehangen door Stephen Whisler, een negenenvijftigjarige kunstenaar uit Napa, Californië, en werden na ontdekking snel weer weggehaald door de California Highway Patrol. Whisler werd voor zijn project geïnspireerd door echte verkeersborden, zoals die waar de waarschuwing ‘speed limit enforced by aircraft’ op staat te lezen. Die borden zijn natuurlijk al vrij bespottelijk, vindt de kunstenaar, want hoe kun je dat afdwingen?

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Een woordvoerder van de California Highway Patrol kan de humor van Whislers project wel inzien, al blijft het illegaal wat hij deed. Het geval wordt onderzocht, waarna men besluit of de kunstenaar vervolgd zal worden.

Waarschuwing
Hoewel het project bedoeld is als grapje, is het ook een waarschuwing: “Watch out, this is coming!” Twee ontwikkelingen in Amerika die deels overlappen waren de aanleiding. Ten eerste het groeiende protest tegen het Amerikaanse gebruik van drones voor aanvallen op doelen in Pakistan en Afghanistan, en ten tweede de privacykwestie die met het gebruik ervan gemoeid is.

Whisler begon zijn protest al eerder met een serie pointillistische pastelschilderijen van de gevaartes. Hij is overigens niet de eerste kunstenaar die kritiek uit op het gebruik ervan – zo werd de New Yorkse kunstenaar Essam Attia gearresteerd vanwege een controversiële poster, maakte voormalig dronebestuurder Omar Fast een film, en schilderde de Pakistaanse Mahwish Chishty schilderijen van drones met traditionele prints erop – de laatste zal hij ook zeker niet zijn.

Blue Predator van Stephen Whisler via NBC.com
Blue Predator van Stephen Whisler via NBC.com
Mahwish Chishty via motherjones.com
Mahwish Chishty via motherjones.com
Mahwish Chishty via motherjones.com
Mahwish Chishty via motherjones.com
Poster Essam Attia via metro.us
Poster Essam Attia via metro.us