Spring naar de content

Waarom René van der Gijp homoseksuelen terug in de kast duwt

‘Er zijn gewoon niet zoveel homo’s in het voetbal’, wist Rene van der Gijp in Voetbal International maandagavond. ‘Een homo gaat niet voetballen, die wordt kapper’, gooide hij er nog een schepje bovenop.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

De KNVB-voetbalboot op de Canal Parade met een dansende bondscoach Louis van Gaal en een reeks oud-internationals was vooraf natuurlijk al een gedroomd onderwerp voor Van der Gijp om te doen waar hij het beste in is: hele flauwe grappen maken.

Gijp begrijpt niet waar het om gaat
Als amateurvoetballer die op jongens valt heb ik inmiddels een aardig dikke huid opgebouwd als het gaat om homoseksualiteit. Toch vond ik het treurig om te zien dat Gijp niet verder kwam dan flauwe stereotyperende grappen over kappers, Gordon en Mike de Boer. En dat hij vooral duidelijk maakte niet te begrijpen waar het om gaat.

Dat homoseksualiteit in het voetbal nagenoeg onzichtbaar is betekent niet dat er geen homoseksuele voetballers zijn of dat er geen probleem is. Het gaat er ook niet om of het percentage voetballende homo’s gelijk is aan het percentage onder de totale bevolking of dat er een bovengemiddeld aantal homo’s kapper wordt. Stopt de 15-jarige voetballer die ontdekt dat hij op jongens valt met voetballen omdat hij voetbal niet meer leuk vindt, of omdat hij zich niet meer veilig voelt?

Terug in de kast duwen
Onderzoek van NOC-NSF naar de deelname van homo’s in mannelijke teamsporten toont aan dat waar 7 op de 10 homoseksuele mannen een teamsport zouden willen doen slechts 2 op de 10 dit ook daadwerkelijk doet. Ze geven als redenen aan bang te zijn voor homo-onvriendelijkheid en uitsluiting. Eenmaal uit de kast blijken de ervaringen van de meeste sporters erg mee te vallen, maar tussen angst en daadwerkelijke openheid gaapt een gigantisch gat.

Dat de KNVB er nu actief werk van maakt om de voetballerij opener en veiliger voor deze mensen te maken is te prijzen en past binnen haar taak om voetbal voor iedereen toegankelijk te maken. Je mag en kan je twijfels hebben in hoeverre een boot op de Gaypride helpt dit doel te bereiken. Maar flauwe grappen maken en de ogen (nog verder) sluiten zoals Van der Gijp en Johan Derksen doen duwt voetballende homoseksuelen alleen maar verder terug de kast in.