Spring naar de content

Waarom je dood gaat van koffie. Een ‘wetenschappelijke’ top 5

De koffieonderzoeken vliegen ons om de oren. Internetzoekmachine Google Scholar bevat maar liefst 136.000 wetenschappelijke publicaties met als onderwerp ‘coffee’ en/of ‘caffeine’. Blijkbaar is en blijft koffie hot en houdt cafeïne mensen bezig.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marthe van Engen

Maar het opvallendste aan al die koffie-onderzoeken is toch wel dat de uitkomsten tegenstrijdig zijn: waar het ene je een vroege dood voorspelt, verlengt het andere je (kwaliteit van) leven. Voor als u op het werk in discussie moet met die collega ‘die het altijd beter weet’, hieronder een top 5 van onderzoeksresultaten die bewijzen dat je ontzettend dood gaat van koffie. En als die collega nou ook beweert dat koffie slecht voor je is? Geen paniek, morgen een top 5 van redenen waarom je een cafeïneverslaving juist in stand moet houden.

1. Als je jonger bent dan 55, stijgt je overlijdensrisico met 56 procent als je vier kopjes koffie of meer per dag drinkt. Dit blijkt uit onlangs gepubliceerde studieresultaten waarvoor 45.000 volwassenen 31 jaar lang zijn gevolgd. “De exacte wisselwerking tussen koffie en mortaliteit moet verder worden onderzocht”, meldde Xuemei Sui, een van de personen die het onderzoek leidde. “Mogelijk gaat het drinken van veel koffie samen met andere ongezonde leefgewoonten als slecht eten, en weinig slapen.”

2. Er bestaat een verband tussen koffie en stress. Dat is het resultaat van onderzoeken van de universiteit van Bristol en de Duke University. Cafeïne verhoogt naast het insulineniveau de aanmaak van adrenaline. Koffie veroorzaakt dus stress. Wat leidt tot depressies, wat leidt tot zelfmoord. De vertraging van bloedtoevoer naar de hersenen, door koffie veroorzaakt, zorgt voor angsten, somberheid en gebrek aan concentratie. Koffie-adicts zijn snel geïrriteerd, voelen zich opgejaagd, en hun denkvermogen is niet om over naar huis te schrijven. Dertig procent van de koffiedrinkers blijkt zelfs overgevoelig voor cafeïne, aldus onderzoeksresultaten van onder andere Biocompare.

3. Koffie is niet goed voor je hart. Volgens het Voedingscentrum veroorzaakt een bakkie pleur hartkloppingen. Je schijnt als verstokte koffiedrinker zelfs een hartaanval te kunnen uitlokken: “Coffee, (..) can all trigger heart attack, study finds.”

4. Koffie bevat acrylamide, een stof die mogelijk de kans op baarmoederkanker, eierstokkanker en nierkanker vergroot. Omdat dierproeven laten zien dat acrylamide kankerverwekkend kan zijn, gaan onderzoekers ervan uit dat de stof ook bij mensen de kans op kanker vergroot. Dat zegt KWF Kankerbestrijding.

5. Cafeïne is niet alleen schadelijk voor jezelf, maar ook voor je ongeboren baby – mits je in verwachting bent. Volgens het Voedingscentrum bestaat een relatie tussen zwangere koffiedrinksters en foetale sterfte.