Spring naar de content

Humor: Silvio Berlusconi roept politici op ‘gezond verstand’ te gebruiken

The Silvio-soap continues. Bij de meeste mensen geldt dat het verstand met de jaren komt, maar dat kunnen we niet zeggen van Silvio Berlusconi (76), blijkens een interview met de Italiaanse krant Tempi. Daarin waarschuwt Il Cavaliere de Italiaanse regering voor de gevolgen van zijn eventuele afzetting als senator.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marthe van Engen

Er bestaat een grote kans dat Berlusconi zijn lidmaatschap moet beëindigen als gevolg van zijn veroordeling wegens belastingfraude. Vanwege die straf (hij moet onder meer een jaar gevangenisstraf (thuis) uitzitten) kan hij automatisch geen senator meer zijn. De wet die dit regelt schrijft echter ook voor dat de Senaat de gevolgen van de veroordeling moet bekrachtigen. En omdat de Italiaanse regering van premier Enrico Letta de steun van Berlusconi’s partij nodig heeft, ziet de oude vos nog kansen om er onderuit te komen:

“Ze zullen zeggen dat het mijn schuld is wanneer de ministers van de PDL (Berlusconi’s partij, red) aftreden, geconfronteerd dat ze zijn met het juridisch afmaken van hun baas, die gekozen is door miljoenen.”

Volgens Berlusconi “bieden de grondwet en het gezond verstand nog allerlei oplossingen”. Daarmee doelt Berlusconi waarschijnlijk op de mogelijkheid dat president Napolitano hem gratie verleent. Maar de 76-jarige schuinsmarcheerder die oproept het gezond verstand te gebruiken, dat voelt toch als de SGP die vrouwelijke kandidaten toelaat op de kieslijst. Een paar voorbeelden van Silvo’s gebruik van het gezond verstand:

2006 Tijdens zijn verkiezingscampagne zegt Berlusconi: ‘Ik ben de Jezus Christus van de politiek. Ik ben een geduldig slachtoffer, ik offer me op voor iedereen!’ Hij verliest de verkiezingen van Romano Prodi.

2007 In een open brief aan een krant eist Berlusconi’s vrouw excuses van haar man, omdat hij flirt met andere vrouwen. De charmeur verklaart: ‘Vergeef me, ik smeek het jullie. Zie dit als een teken van liefde, een van de vele. Nog geen vier maanden later publiceert het Italiaanse tijdschrift Oggi foto’s van Berlusconi in zijn villa op Sardinië, waarop hij in intieme aanwezigheid is van enkele jonge vrouwen. Op de voorpagina pakte het tijdschrift uit met ‘De harem van Berlusconi’.

2009 Berlusconi zegt dat de slachtoffers van de aardbeving in L’Aquila het moeten zien als ‘een weekendje kamperen’. Een storm van kritiek is het gevolg.

2009 Een aantal media publiceert foto’s van jonge vrouwen op feestjes van Berlusconi, waarop zijn vrouw aankondigt dat ze hem verlaat. Ze noemt hem ‘de draak aan wie maagden zich bieden voor succes bekendheid.’

2010 Naar de vermeende ‘bunga bunga’-feestjes van Berlusconi wordt een onderzoek ingesteld. Daarnaast wordt onderzocht in hoeverre de rijke Italiaan misbruik heeft gemaakt van zijn positie. Een van de meisjes op die feestjes, Ruby, wordt vrijgelaten nadat zij is opgepakt door de politie op verdenking van diefstal. De politie in Milaan is onder druk gezet om haar vrij te laten – het zoveelste ‘teken van liefde’.

2011 Rubygate gaat door. Berlusconi wordt officieel aangeklaagd omdat hij betaalde seks met de toen nog minderjarige prostituee Ruby zou hebben gehad.

2012 Berlusconi wordt tot vier jaar celstraf veroordeeld voor belastingontduiking, maar deze straf wordt omgezet in een jaar. Daarnaast blijkt Berlusconi betrokken bij een afluisterschandaal.

2013 Ondanks een wanhopige poging bij hoogste rechter van Italië, wordt Berlusconi eindelijk veroordeeld tot een jaar celstraf wegens belastingontduiking. Daarnaast mag hij geen senator meer zijn, of kandidaat bij de volgende verkiezingen.

Hoewel de rechter in de zaak Ruby maar liefst zeven jaar gevangenisstraf en levenslange ambtsuitzetting aan Berlusconi heeft opgelegd, staat het de oude boef vrij om te procederen. En hem kennende zal hij dat zeker niet laten. Kwestie van je gezond verstand gebruiken.