Spring naar de content

Jacob Kohnstamm medeplichtig aan registratieplan stichting Brein

Stel u voor: een functionaris meldt zich aan uw voordeur en verlangt te weten welke boeken er zoal in uw boekenkast staan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Geert Poorthuis

Niet alleen zou u hem schaterlachend aan kop en kont van uw dorpel verwijderen, het land zou ook politiek te klein zijn: zo’n flagrante schending van uw recht op privacy zou alle politici in dit land op hun achterste benen doen belanden. Toch is dat precies wat er nu gebeurt dankzij de Stichting Brein en, lazen wij tot onze verbijstering, dankzij het College Bescherming Persoonsgegevens. Dat heeft de stichting Brein van advies gediend bij het plan om alle kopers van e-books te registreren.

Schandelijk
Jazeker, die integere D66-meneer  en directeur van het College Bescherming Persoonsgegevens, Jacob Kohnstamm, is vooraf door directeur Tim Kuik van de stichting Brein op de hoogte gesteld van het nieuwe contract dat het Centraal Boekhuis met zijn afnemers wil sluiten. Daarin staat vermeld dat kopers van een e-book hun gegevens dienen achter te laten, zogenaamd ter voorkoming van e-bookpiraterij.

Wij citeren even een bericht van het doorgaans goed ingelichte Tweakers.net, een site voor enthousiaste computeraars: ‘Volgens Kuik (directeur Stichting Brein GP) is het College Bescherming Persoonsgegevens om advies gevraagd over het bewaren en overhevelen van klantgegevens. Op basis daarvan zou de boekenbranche hebben besloten klanten duidelijk in te gaan lichten op het feit dat hun gegevens bewaard en mogelijk doorgegeven worden, als er een vermoeden van misbruik bestaat’. Met excuses voor het wat brakke proza: als dit waar is, is deze kwestie nog schandelijker dan wij al vermoedden. Hier gaat een gerenommeerde privacywaakhond akkoord met een maatregel waarvan de consequenties nauwelijks te overzien zijn.

Oorverdovend stil
Wij vragen ons af: zou Kohnstamm ook akkoord zijn gegaan (want daar lijkt het op) als een dergelijk verzoek was gekomen met betrekking tot het papieren boek, bijvoorbeeld dat je je bij aanschaf van een boek moet legitimeren zodat de boekhandel dat kan doorgeven aan een onduidelijke instantie die het lees- en koopgedrag van de Nederlander monitort. Natuurlijk niet. Dat staat zover af van de vrijheid die wij de afgelopen 68 jaar gewend zijn geweest dat zelfs het idee niet opkomt om het te doen. Maar bij e-books mag dat blijkbaar wel.

Alleen een backbencher van de PvdA in de Tweede Kamer is het tot dusver opgevallen dat hier iets niet in de haak is. Voor het overige is de politiek vooral oorverdovend stil. En dat we niks horen van het College Bescherming Persoonsgegevens, tja, dat lijkt gezien het bovenstaande niet geheel onlogisch. Maar laat het duidelijk zijn dat ik, en ik hoop velen met mij, geen enkel e-book meer aanschaf totdat deze dwaze, vrijheidsbelemmerende en niet democratisch goedgekeurde actie van de Stichting Brein voorgoed van tafel is.