Spring naar de content

Schrijver Boudewijn van Houten: ‘Er hangt een doem over mij’

Verkeerde overtuigingen, verkeerde vrienden, het verkeerde pad – het is een thema dat vaak terugkeert in leven en werk van Boudewijn van Houten. Zijn schrijverscarrière was dan ook bepaald geen succes, al schreef hij bejubelde boeken. ‘Er moet een God zijn, maar het is wel een kwaadaardige.’ Dries Muus ging op bezoek bij de gedoemde schrijver.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Lisa Bouyeure

Hij is niet de enige Nederlandse schrijver die een gevangenisstraf heeft uitgezeten. Hij is wél de enige Nederlandse schrijver die een gevangenisstraf heeft uitgezeten, zich vervolgens jarenlang liet onderhouden door een adellijke vriendin, in Engeland, Brussel en Parijs leefde, en door Adriaan van Dis werd veroordeeld vanwege het foute oorlogsverleden van zijn vader.

Ondertussen schreef hij veel – overwegend autobiografische – romans en essays, die steeds minder werden gelezen. Tegenwoordig woont Boudewijn van Houten in een soort vrijstaand torentje in het Waalse Bovesse, een dorp op zo’n drie kwartier van Brussel. Zijn laatste roman, Een andere wereld, verscheen bij de kleine uitgeverij Aspekt.

Boudewijn van Houten werd geboren in 1939. Zijn ouders waren nationaal-socialisten. Tegen het eind van de oorlog vluchtte hij met zijn moeder en zusje van Amsterdam naar Berlijn. “Daar hebben we tot het eind van de oorlog gezeten. Mijn vader bleef zijn werk doen in Nederland. Het was een lieve man. Heel intelligent, heel prettig. Ik mis hem echt, ik zou er geld voor overhebben om hem terug te zien.”

Dat is u nogal verweten, dat u hem in uw werk heeft neergezet als een goede, aardige man.
“Ja, dat vind ik onzin. Dat is de kant van hem waar ik mee te maken heb gehad. Hij was ook geen kampbeul. Hij was uitgever. Maar hij heeft er wel aan meegewerkt, en hij was heel erg overtuigd. Zoals de bolsjewieken bij de communisten waren, dat was hij bij de nationaal-socialisten. Volledig overtuigd.”

“Er hangt een doem over mij. Als ik een artikel lees over nationaal-socialisten, weten ze mijn boek altijd te vergeten. Wonderlijk.”

Lees het hele interview met Boudewijn van Houten in HP/De Tijd 08Koop hem in de winkel of sluit hier een abonnement af.