Spring naar de content

Modern koningschap: de troonrede voorlezen vanaf de iPad

Koningin Beatrix las de troonrede nog altijd voor vanaf papier. Brengt onze ‘moderne’ koning Willem-Alexander hier verandering in?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Van Willem-Alexander is bekend dat hij vertrouwd is met het gebruik van een iPad. Zo las hij meermaals speeches voor vanaf een tablet en ondertekent hij er, als hij in het buitenland is, zelfs wetten en Koninklijke Besluiten op. En ook voor het voorlezen van de troonrede zou het apparaat uitkomst bieden: niemand stoort zich meer aan knisperend papier en het papierwerk raakt niet in de war. I-de-aal.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het is niet bekend of Willem-Alexander morgen gebruik gaat maken van het vernuft, maar de kans daarop is – het zal u niet verbazen – zeer klein. En de vraag is: moeten we dat ook wel willen? De jongste generatie ziet onze koning in ieder geval het liefst van papier voorlezen, zo blijkt uit recent onderzoek van StudentenWerk. Meer dan driekwart van de bijna duizend ondervraagde jongeren sprak hun voorkeur uit voor knisperend papier. “Dat maakt het koningshuis authentiek, en dat is juist de charme.”

Knisperend papier op Prinsjesdag: dat is volgens de Nederlandse jeugd dus de charme van ons koningshuis. Daar kan geen Màxima aan zijn zijde tegen op.