Spring naar de content

Babyfabrieken zijn booming bussines in India

Indiërs zijn ondernemende types, en het land dat de laatste jaren een ongekende economische groei doormaakt heeft weer een nieuwe ‘groeimarkt’ ontdekt: draagmoeders. Duizenden buitenlandse stellen die met onvruchtbaarheid kampen hebben baarmoeders van Indiase vrouwen ingehuurd om een kind voor ze te dragen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

Inmiddels is er onenigheid ontstaan in het land, omdat er weinig regulering is en de draagmoeders mogelijk worden uitgebuit door slimme ‘baarmoederhandelaren’. Daarnaast wil het land geen baby’s meer geven aan homostellen en alleenstaanden. Het debat over babybedrijven is daarom in volle gang. “Het is belangrijk om de sector te reguleren”, zegt een arts van een ‘vruchtbaarheidsbank’ tegenover persbureau Reuters. Zo’n 90 procent van de klanten van zijn bedrijf komt uit overzeese gebieden en veertig procent zijn koppels met dezelfde sekse. Zijn bedrijf heeft inmiddels 295 baby’s laten baren door draagmoeders.

“Er komen nieuwe strakkere regels van het ministerie, waardoor een stel dat bestaat uit twee mensen van hetzelfde geslacht geen kinderen meer mag laten dragen. Ook alleenstaanden mogen geen kind meer laten baren. Het zal de draagmoederindustrie flinke klappen bezorgen.”

Ook draagmoederbedrijven in de VS
In India bestaan commerciële draagmoederbedrijven sinds 2002, het trad in dat jaar toe tot een select groepje landen, waaronder Thailand, Georgië, de VS en Australië, waar mensen betaald mogen worden om baby’s te dragen. De kosten zijn er relatief laag, de dokters in India zijn goed opgeleid en draagmoeders bieden zich in groten getale aan. Jaarlijks wordt er naar schatting voor zo’n vierhonderd miljoen dollar omgezet door de meer dan drieduizend babyfabrieken in het land.

Het Ministerie van Volksgezondheid in India wil nu strengere regels. Zo moeten draagmoeders altijd tussen de 21 en 35 jaar oud zijn, de klinieken moeten worden gecontroleerd worden door instanties en er moeten officiële contracten getekend worden door alle partijen. In India balen de babyfabrieken. “Door de nieuwe regels kunnen veel mensen hun babydroom niet meer waarmaken, terwijl Indiase vrouwen hun droom voor een beter financieel leven moeten opgeven.”

Onderwerpen