Spring naar de content

Hoera ranglijstjes: waarom Nederlanders tot de wereldtop behoren

Deze week presenteerde het World Economic Forum (WEF) een ranglijst van landen naar 'menselijk kapitaal'. Op de Human Capital Index scoort Zwitserland het hoogst, gevolgd door Finland en Singapore. Nederland valt net buiten de medailles, maar krijgt evenzogoed wel een mooie vierde plek op de lijst.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Eva Bosgraaf

De index geeft weer in welke mate landen in staat zijn om gezonde, goed opgeleide en competente burgers voort te brengen. Dat werd gemeten middels pijlers: educatie, gezondheid & welzijn, arbeidsdeelname en het mysterieuze 'stimulerende omgeving'. Nederland scoorde hoog op gezondheid & welzijn en 'stimulerende omgeving', maar liet wat punten liggen in de andere categorieën.

Toekomstig succes
'Menselijk kapitaal is belangrijk voor een land', aldus WEF-oprichter Klaus Schwab. 'Het is een voorwaarde voor groei, welvaart en vooruitgang. De talenten en vaardigheden van mensen zijn de sleutel tot toekomstig succes van landen'. We mogen als Nederland dus blij zijn met onze vierde plek, die maar weer eens bevestigt dat wij tot de wereldtop behoren.

Recordhouders
Maar niet alleen in menselijk kapitaal telt ons land mee met de wereldtop. Zo mogen wij ons titelhouder noemen van de aantal (25) tandems in één optocht, waren het Nederlanders die de snelste fiets ooit in elkaar hebben gezet, en is het het wereldrecord planking ook in Nederlandse handen. Tenslotte mag het niet verbazen dat het een Nederlander is die 's werelds grootste verzameling kotszakjes bij elkaar gespaard heeft.

Nederland behoort tot de wereldtop, kortom. Ik verheug mij op Brazilië 2014.

Onderwerpen