Spring naar de content

Wereldwijd worden miljoenen spiegels gefotografeerd

Ik twijfelde of ik deze foto bij dit stukje kon plaatsen. Om de een of andere reden voelt zo’n suffige selfie veel persoonlijker dan bijvoorbeeld mijn auteursfoto op deze website. ‘Selfie’ is sinds gisteren overigens een van de nieuwe woorden in de Dikke van Dale.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pauline Bijster

In het stuk My Selfie, Myself op NYTimes.com zegt Jenna Wortham dat de wereld die we via sociale media kunnen aanschouwen nog interessanter wordt voor andere mensen als we onszelf in onze posts zetten. Met een selfie dus. Bijna als een manier om gedag te zeggen: “Hoi, hier ben ik.” Of het Amerikaans: “What’s up?” En een persoonlijker manier om je ervaringen te delen. Zoals een foto van de Niagara Falls misschien meer indruk maakt op je Facebookvrienden als je er zelf ook op staat. Dan is het pas een bewijs dat je daar echt was. Maar ook je gezichtsuitdrukking, je stemming, hoe je er nu uitziet, spelen een rol.

Volgens een psychologe die in het NYT-stuk wordt geciteerd zijn onze hersenen getraind om op gezichten te letten. Dus van alle foto’s die op een dag langskomen via Facebook, Instagram en Twitter vallen die van gezichten je (onbewust) het meest op. Je denkt weer eens: och, die! Ik zal haar nog eens bellen.

De geschiedenis van de selfie
Eerst ging het anders. We hadden wel Facebook, maar niemand maakte selfies. Een foto maken van jezelf was not done. Een beetje treurig. Foto’s van jou werden gemaakt door anderen, en daarin werd je dan getagd, of niet. Als je geluk had, stond je er leuk op, of waren ze gemaakt op leuke plekken. Als je pech had niet.
Het enige waar je zelf invloed op hoorde te hebben, was je profielfoto.
Op een gegeven moment plaatsten mensen steeds meer foto’s van zichzelf. Niet per se in de spiegel gemaakt – dat was nog steeds niet gebruikelijk. Maar we moesten toch een beetje aan ons imago werken en ons sociale bereik, dus kwamen er steeds meer foto’s van onszelf. Bijvoorbeeld gemaakt door je vriendin. Of: je wilde samen met je liefje op de foto en aangezien er niemand was die de foto kon maken stak je je arm zo ver mogelijk uit zodat jullie allebei net op het scherm pasten.

In de spiegel
Nu staat ‘selfie’ niet alleen in de Dikke van Dale, maar is het algemeen geaccepteerd om een foto van jezelf in de spiegel te maken en te uploaden. Ik zie ze dagelijks langskomen, heel veel zelfs, ook leuke en knappe en populaire mensen doen eraan mee. Niet alleen in Amerika, ook hier. Wereldwijd worden miljoenen spiegels gefotografeerd.

Persoonlijk
Het is avond als ik de foto maak, ik sta in de badkamer. Nu zie je mijn saaie badkamer, die moet nog steeds verbouwd worden. Het babybadje is nog niet opgeruimd. En ja, de achterkant van mijn iPhone is kapot, al een jaar, maar met tape doet hij het nog prima. Zonder make-up, zonder filter. Ik hoop maar dat de foto hier op de site van HP/De Tijd zo klein verschijnt dat je de details niet zo goed ziet.
Het blijft namelijk raar voelen, zo’n foto van jezelf in de spiegel. Wel erg ijdel. De foto bij dit stukje stuurde ik eerst naar een vriendin, ik wilde voor de zekerheid weten wat zij ervan vond. Maar ze reageerde er niet op. Ik heb weleens een selfie op Facebook geplaatst, maar pas nadat ik er minstens anderhalf uur over had getwijfeld.

Waarom maak je een foto van jezelf in de spiegel, en waarom deel je die met andere mensen? Waarschijnlijk doe je het alleen op een moment dat je vindt dat je er goed uitziet, dat je op een leuke plek staat of dat je ‘hi’ wilt zeggen tegen je virtuele vrienden. Hi, ik ben er ook nog. Vind je niet dat ik er goed uitzie? Je wilt dat mensen met wie je op de middelbare school zat denken: zo, daar gaat het goed mee! Je wilt een goede indruk maken op nieuwe mensen, mensen die je in de toekomst misschien zal tegenkomen of die je graag wilt tegenkomen. En je wilt koste wat kost niet tegenvallen. Maar wel jezelf laten zien.
Je wilt eigenlijk dat mensen van je houden.

Het zou kunnen dat de wereldwijde selfie-trend daar op neerkomt.
Hier, kijk, een foto. Zo zie ik er uit vandaag. Hou je nog steeds van mij?

 

(Dit is de spiegel van Kim Kardashian. Zij wil ook graag weten of je nog een beetje van haar houdt…)