Spring naar de content

Aanstormend politiek commentator Jan Smit: ‘Hef de Eerste Kamer op’

“Het intrigeert me hoe snel de verhoudingen in het politieke krachtenveld kunnen veranderen. Anderhalf jaar geleden bevond het CDA zich op een historisch dieptepunt en was de VVD de grootste partij. En nu zijn ze in de peilingen de VVD alweer voorbij.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Niek Stolker

Een analyse van Frits Wester? Van Paul Jansen? Van Wouke van Scherrenburg misschien? Nee, de bespiegeling is van Jan Smit, zanger, acteur, eenmalig xtc-gebruiker en aanstormend politiek commentator. In het maandblad Playboy krijgt de 27-jarige Volendammer deze maand alle ruimte zijn visie tentoon te spreiden.

“Het kiesstelsel is niet meer van deze tijd,” trapt hij af. “Of het nu gaat om een kabinet dat regeert middels een gekke gedoogconstructie met de PVV, of deze PvdA-VVD-coalitie die zich in allerlei rare bochten moet wringen om een meerderheid in de Eerste Kamer te verkrijgen: het werkt allemaal voor geen meter.”

De Playboy met het politieke debuut van Jan Smit ligt nu in de winkel.
De Playboy met het politieke debuut van Jan Smit ligt nu in de winkel.

‘Creëer een stelsel met kiesdrempels’
Een oplossing heeft hij al paraat: hef de Eerste Kamer op. “Waarom is het niet genoeg dat er 150 mensen voor een godsvermogen en na ellenlange vergaderingen tot besluiten komen? Waarom moet de Eerste Kamer zich er dan nog over buigen? Creëer dan een stelsel met kiesdrempels, zoals in de VS of in Duitsland. Ons huidige kiesstelsel levert vooral gekonkel op in Den Haag tussen partijen die het maar niet eens kunnen worden.”

Maar niet alles gaat verkeerd in Den Haag, stelt Smit vast. “Zoals de regering vasthoudt aan die extra miljardenbezuinigingen is niet eens zo verkeerd. Nederland heeft jaren boven zijn stand geleefd. Vanaf Joop den Uyl is het misgegaan met Nederland. Dankzij Den Uyl is de Nederlandse staat voor Sinterklaas gaan spelen, en daar moeten we nu een aantal jaren voor op de blaren zitten. Aan Rutte en Samsom de taak om dat samen te doen. Daar maken ze zich niet populair mee. Maar welke leiders maken zich wel geliefd als ze impopulaire maatregelen moeten nemen in zware tijden?”

‘Wilders heeft populariteit niet te danken aan anti-islam’
Smit, die zich elders in het interview profileert als echte billenman, is meer rechts georiënteerd dan links, maar moet niks hebben van de anti-islampolitiek in Volendam razend populaire Geert Wilders. “Ik weet wat er in Volendam leeft in de hoofden van de visboeren, bouwvakkers en zzp‘ers die vechten voor hun eigen bedrijf in crisistijden. Die pikken het niet meer dat het belang van de Nederlander die hard werkt voor zijn gezin en bedrijf te grabbel wordt gegooid. Maar met ‘anti-islam’ heeft de populariteit van Wilders in Volendam niets van doen. Angst voor moslims of allochtonen is geen issue in Volendam. Simpelweg omdat wij ze niet hebben.”