Spring naar de content

Verboden in Iran: boeddha’s in de vensterbank

In het streng-islamitische Iran mocht al niet veel. De ayatollahs maken er de dienst uit, en alles wat westers is wordt zo veel mogelijk uit het straatbeeld gebannen. Het christendom en het jodendom zijn er officieel erkende godsdiensten, maar in de praktijk moeten andersdenkenden zich vooral koest houden. Een bekende Amerikaanse tv-serie en een blonde bimbopop kregen onlangs het predikaat haram en moesten dus verdwijnen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Maar nu richt de woede van de ayatollahs zich voor een keer niet op het Westen of op Israël. Nee, het grote gevaar komt uit het Verre Oosten: het vredelievende boeddhisme moet het dit keer ontgelden. De Islamitische Republiek maakt korte metten met de mode onder godvrezende Iraniërs om hun vensterbanken en voortuintjes vol te stouwen met boeddhabeelden, al dan niet in een kek kleurtje.

En voor één keer hebben die ayatollahs misschien nog wel gelijk ook. Want boeddhabeeldjes zijn vaak van een dubieuze esthetiek. Wie regelmatig door de Leen Bakker (€29,95), de Blokker (€29,95) of een willekeurig tuincentrum slentert, ziet ze staan. De oosterse beeldjes hebben zelfs de oer-Hollandse tuinkabouter verdrongen. Ruwweg zijn ze onder te verdelen in twee soorten: de dikke, grijnzende boeddha, bekend van de lokale afhaalchinees, en de slankere, mediterende boeddha. Je haat ze of je houdt van ze. En de ayatollahs, die haten ze.

Misschien heeft u zelf zo’n boeddha. Of meerdere. In schreeuwend roze of spiegelend metallic, of zo eentje met een voortdurend kabbelend fonteintje voor zijn corpulente buik. Misschien brengt het beeldje u die verlangde feng shui in uw woonkamer, tuin of in het kleinste kamertje van uw huis. Als dat zo is, vooral laten staan. Over smaak valt immers niet te twisten.

Al doen ze dat in Teheran tóch. Daar is het verwijderen van de boeddha’s in volle gang; tot op het laatste grijnzende dikkerdje gaan de afgoden de kliko in. De hetze tegen het boeddhisme is in de regio trouwens niet nieuw. In buurland Afghanistan schoten de Taliban in maart 2001 de zesde-eeuwse boeddha’s van Bamiyan aan gruzelementen. Dat was wel wat erg rigoureus.

Of u boeddha-beelden nu mooi vindt of niet, reli-fundamentalisme is een ernstige zaak, en mensen dingen opleggen om religieuze redenen is nooit oké. Denk aan de Iraniërs als u ook tot die club van ‘Blokkerboeddha-haters’ behoort en grijns tevreden wanneer er weer zo’n beeld voor een willekeurig raam staat. Want of het nou getuigt van goede smaak of niet: ónze regering zal zich er niet mee bemoeien.

Onderwerpen