Spring naar de content

Uitgezocht: wat is beter, het boek of de film?

Sta je op een verjaardag lekker te oreren over de film A Clockwork Orange, roept er een betwetertje dat het boek toch echt veel beter is. Met de kans dat er een lange discussie volgt. Een aantal boeken/films zorgt al jaren voor snoeiharde discussies over welke versie beter is, het boek of de film.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sjoerd Hartholt

Kaskrakers als de series van Harry Potter en The Lord Of The Rings zijn bekende voorbeelden van verhalen die zowel op papier als op het witte doek een commercieel megasucces zijn en dus ook veel worden besproken. Met de filmversie van Vijftig tinten grijs en The Hunger Games lijken er de afgelopen tijd een aantal nieuwe discussies geboren. Bij boeken krijgt de fantasie van de lezer meer ruimte om zelf dingen in te vullen, en is er meer aandacht voor de gedachten van de personages, terwijl films de kijker met spectaculaire beelden en muziek in hypnose kunnen brengen.

Op de website News By Design is een gekleurd onderzoekje te lezen waarbij beoordelingen van reviews op nieuwswebsites zijn meegenomen. Boeken zouden volgens deze site in het algemeen beter worden gewaardeerd, maar bij onder meer The Social Network, Silence Of The Lambs, en Schindler’s List zou de filmversie beter zijn geweest. De Twilight-serie kwam er als film ten opzichte van het boek erg slecht van af, evenals de Harry Potter-reeks

Ook de site Goodreads maakte een lijstje met een aantal interessante resultaten. The Social Network, Twilight en Argo zijn de drie films die ten opzichte van het boek de hoogste waardering kregen. De slechtste filmversies waren The Cat in The Hat, How the Grinch Stole Christmas en The Hitchhikers Guide To The Galaxy.

Smaken verschillen, zo ondervinden de makers van The Hunger Games, Harry Potter en Narnia.