Spring naar de content

Oprecht en bloot. Heel bloot

Als je foto’s van je eigen vagina maakt en die op een website plaatst, heb je lef. Dat kun je in ieder geval zeggen van Bare to Bush: een anoniem blog over (het laten groeien van) schaamhaar. Maar het gaat over veel meer. Over vrouwenlichamen en vrouwelijkheid, en gevoel, over het leven. Maar dan met foto’s van een vagina dus.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Pauline Bijster

Er zijn natuurlijk veel meer foto’s van geslachtsdelen op internet, maar dit blog is toch bijzonder. Fascinerend, en daarom wil ik het graag met u delen, maar alleen als u belooft er niet lacherig of onaardig over te doen. Dat verdient ze niet. De schrijfster van Bare tot Bush doet een experiment. Zo begint het op haar site een blog: “Op 16 september heb ik al mijn schaamhaar afgeschoren en besloten op internet te laten zien hoe het teruggroeit, gewoon voor de lol.”

Eigenlijk gaat het ergens anders over. De jonge vrouw, van wie je op geen enkele foto het gezicht kunt zien (maar wel dat ze slank is, grote borsten heeft en een gave huid, en lang, donker haar) heeft ideeën over vrouwenlichamen. Het is meer dan alleen ‘voor de lol’, merk je in haar stukjes. Ze houdt van haar eigen lichaam, is er trots op, verwondert zich erover, vindt het vanuit sommige hoeken lelijk en vanuit sommige gezichtspunten mooi, denkt na over hoe andere vrouwen nadenken over hun lichaam, en ze wil graag openheid. Volgens een artikel op Bustle.com leert ze ons van onszelf te houden. Omdat je bij haar dingen ziet die je zelf ook in je eigen spiegel kunt zien. Een andere site prijst haar omdat zij de echte naaktheid laat zien en niet de gewenste of gephotoshopte.

Bloot en oprecht. Er zijn ook foto’s van haar borsten. En andere lichaamsdelen. Er zijn foto’s waarop ze menstrueert (niet bekijken als je niet tegen bloed uit een vagina kan). Ze schrijft over de eerste keer dat ze masturbeerde en nog dacht dat ze de enige op de wereld was die dat deed – een gedachte die ieder jong meisje volgens mij weleens heeft. Dat ze zich sterk voelt maar tegelijkertijd heel kwetsbaar als ze ongesteld is. Dat ze fan is van Charlotte Roche (maar dat had je ook wel kunnen raden aan de hand van de foto’s).

Hoe meer stukjes ik lees en hoe meer gekke naaktfoto’s ik bekijk, des te meer ik fan word van haar. Ja, waarom niet. Waarom zou dit schokkend zijn, als het eigenlijk normaal is? Ze is niet tegen scheren, schrijft ze ook nog ergens ter verduidelijking, maar ze is ‘vooral vóór doing-whatever-the-fuck-you-want’. Ze is vóór je nergens voor schamen. En ze geeft zelf alvast het goede voorbeeld. En die ene foto van haar vagina is best sexy.

Toevallig of niet: onlangs kwam ook cultureel centrum Mother London met een opmerkelijke vagina-met-of-zonder-schaamhaar stunt. De site had vrouwen opgeroepen een foto te maken van hun geslachtsdeel om te laten zien dat er niet één manier is om je schaamhaar te dragen, maar dat alles tussen kaal en een volle haardos in normaal is. 92 dappere vrouwen stuurden hun intiemste foto naar dit Project Bush, je kunt ze hier bekijken.