Spring naar de content

BBC-documentaire bewijst: ook dolfijnen worden graag high

Mensen zijn niet de enige zoogdieren die drugs gebruiken, blijkt uit een natuurdocumentaire van de BBC. Op recente beelden van de Britse televisiezender is te zien hoe dolfijnen voorzichtig op giftige kogelvissen sabbelen om high te worden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Eva Bosgraaf

De dolfijnen werden gefilmd met camera's die als zeedieren waren vermomd. Op de beelden is te zien hoe de dieren in een soort trance raakten nadat ze aan de giftige vissen hadden gesabbeld. De dolfijnen behandelen de kogelvissen heel anders dan hun prooi, die ze normaal verscheuren. De dieren spelen met de kogelvis en geven die aan elkaar door.

Voor het eerst op beeld
Volgens de zoöloog Rob Pilley, producent van de docureeks, is het de eerste keer dat dolfijnen werden gefilmd terwijl ze dit gedrag vertonen.
“We zagen hoe de dolfijnen de kogelvissen met de grootste behoedzaamheid behandelden. Heel zacht en delicaat, alsof ze de dieren aan het melken waren. Ze letten er goed op dat ze de kogelvissen niet doodden. De kogelvissen reageerden daarop door een reeks gifstoffen af te scheiden ter bescherming. Toen de dolfijnen die binnen hadden, leken ze stoned en dreven ze vlak onder het wateroppervlak.”

Extreem giftig
De kogelvis is erg giftig door de aanwezigheid van tetrodotoxine, een verlammend neurotoxine. Het eten van kogelvis is in Japan erg populair. 'Fugu' geldt er als een delicatesse. Japanse koks die fugu willen bereiden, moeten jaarlijks daarvoor jaarlijks met goed gevolg een overheidsexamen afleggen. Ondanks de strenge regelgeving komen in Japan jaarlijks nog tientallen mensen te overlijden na het eten van fugu. Misschien kunnen ze een voorbeeld nemen aan het voorzichtige gedrag van de dolfijnen.