Spring naar de content

Het CDA de “partij van de generaties”? Een klein onderzoek

Jubelstemming in CDA-gelederen deze week. Trots verkondigden de christendemocraten maar liefst 300 jongeren op de lijsten te hebben staan voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart. (lees verder na de afbeelding)

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Matthias Pauw

persbericht CDA

De pr-machine draaide op volle toeren en partijvoorzitter Ruth Peetoom greep dit heugelijke feit aan om te benadrukken dat het CDA “de partij van de generaties is”. Tijd voor een praktijkonderzoekje.

Ouderen
Op de website van het CDA staan de standpunten keurig alfabetisch geordend. Een beetje partij van de generaties heeft natuurlijk wel een en ander te zeggen over leeftijdsgebonden thema’s. Ouderen hebben dan ook een keurig kopje gekregen. Het CDA blijkt sterk gekant tegen beknibbelen op ouderen: ze moeten inkomenszekerheid genieten (juist in tijden van crisis), moeten vooral niet interen op eigen kapitaal voor ze een beroep doen op de staat, etc. De partij van de generaties ten voeten uit.

Jongeren
Dan de jongeren. Wat hebben de hoeders van de nationale cohesie daarover te melden? Welnu: niets. Over jongeren heeft de partij geen standpunt. Geen alfabetisch geordend kopje, nada! Ik ben te streng, te zuur; de partij van de generaties heeft dat natuurlijk verwerkt in een strak actieplan tegen de jeugdwerkeloosheid. Daar vind ik vast een integrale aanpak die beschrijft hoe we de toekomst van ons land aan het werk krijgen, hoe de jeugd een eerlijk pensioen krijgt, hoe we de kinderen van de straat op de werkvloer krijgen.

“er [moet] een taskforce jeugdwerkloosheid komen, die moet gaan werken aan een oplossing voor deze problemen.”

De partij van de grootse ideeën. Wat een geruststelling, een taskforce.

Voor jongeren, door jongeren
Het CDA pakt het misschien gewoon anders aan. Hippe vogels als ze zijn, schrijven ze al die plannen voor jongeren niet op, de jeugd leest toch niet meer. De belangen van jongeren krijgen vorm in de praktijk met al die jeugdige raadsleden. 300 jongens en meisjes gaan de raden bestormen, een machtsblok om rekening mee te houden, dat is ook wat waard!

Helaas. Het CDA doet mee in dik 400 gemeenten. Een kort rekensommetje leert dat er dus per gemeente ongeveer ¾ jongere kandidaat is. U ziet het goed: kandidaat.

Hoeveel kandidaten er in totaal op de lijsten staan kan het CDA nog niet zeggen. Een woordvoerder laat desgevraagd weten “geen cumulatief beeld” te hebben. Over het aandeel jongeren op het totaal, en dus de invloed, weten we niets. Dat is blijkbaar niet interessant. Waar die jongeren precies staan op de lijsten? Op enkele uitzonderingen na kunnen we er alleen nog maar naar gissen, maar dat doet er eventjes niet toe. Deze week is het CDA de partij van de generaties, dat staat nu eenmaal in het persbericht. Tip van de week: geloof niet alles wat u leest.