Spring naar de content

Sotsji: zo’n Mark Rutte kan medio februari toch een hardnekkig griepje oplopen?

Wat de financiële en economische crisis nog niet volledig wist te illustreren, dat kan Sotsji inmiddels wel: Mark Rutte heeft geen idee hoe Nederlanders over dingen denken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Dat is de enig denkbare verklaring voor zijn aangekondigd lidmaatschap van de Nederlandse delegatie als straks, vanaf 7 februari, het grote verbroederende sportevenement uitbreekt.

Of het klopt dat zijn aanwezigheid de uitkomst is van het onderhandelingsspel rond de Greenpeace-arrestanten, dat gaan we nooit weten. Het kan zo zijn, het kan ook een desperate poging zijn om er nog een draai van plausibiliteit aan te geven.

Dat Willem-Alexander zich daar laat zien vind ik logisch gezien zijn verleden als Olympisch hotemetoot. En ik zou het alleen al niet willen missen hoe het duidelijk moet worden wat het verschil zal zijn tussen een kroonprins en een koning. Gaat hij nu ook nog net niet staan tongen met onze winnaressen?

De voor sportzaken verantwoordelijke minister gaat. Dat kan ook nog. Maar de komst van Rutte houdt een erkenning in van Poetin’s Rusland en alles wat daar niet deugt. Volgens Frans Timmermans en Camiel Eurlings – ons huidige IOC-lid – is het belangrijk de dialoog op gang te houden. Doe dat dan maar via de social media, zou ik zeggen. Nodig Vladimir uit op Facebook en LinkedIn. En ga daar dan maar de dialoog aan. Maar ga er niet naar toe.

Het lijkt me dat Mark Rutte binnenkort eens flink moet vallen met schaatsen. Of skiën. Een paar weken in het gips, met reisverbod. En anders is die nu nog bescheiden nieuwe uitbraak van vogelgriep in China misschien de oplossing. Epidemiologisch geëxtrapoleerd kan-ie net tegen die tijd ons land wel bereikt hebben.